Agar Daging Cepat Empuk

Tuesday, May 31, 2011

Agar Daging Cepat Empuk

Memang ada macam-macam cara nak empukkan daging, tapi bagi Mia cara yang Mia nak tunjukkan ini yang paling senang dan cepat. Tidak dinafikan cara potongan daging juga turut penting. Ikut cara biasa, memang mengambil masa yang lama untuk empukkan daging.

Rencah yang digunakan ialah halia dan bawang putih yang telah ditumbuk. Daging pula dipotong mengikut kesesuaian. Panaskan periuk yang telah diisi dengan air. Masukkan sudu besi kecil dan diletakkan di tengah-tengah dasar periuk tadi. Kemudian masukkan daging dan rencah. Rebus daging tersebut dan daging cepat untuk empuk.







Bila dah empuk, daging tadi boleh lah dimasak mengikut citarasa sendiri. Mungkin anda ada pandangan lain. Boleh juga dikongsi bersama. Kepada yang belum cuba, silalah cuba...

30 comments:

  1. menarik tu...btw tq sharing yer:)

    ReplyDelete
  2. my mom pulak suka rebus daging dengan akar pandan.
    memang berkesan.
    =)

    ReplyDelete
  3. Mak saya pun guna cara ni untuk empukkan daging. :-)

    ReplyDelete
  4. oh ada cara lebih mudah rupanya.tQ

    ReplyDelete
  5. tips yang menarik..nanti leh follow..tq

    ReplyDelete
  6. yes...cara kite serupa ...

    sebelum masak dgg tu sy rebus dulu dgn sudu besi sampai empuk ;)

    ReplyDelete
  7. oh..nice petua..nak cuba la rebus dengan sudu besi..^^

    ReplyDelete
  8. oooo nak cubalah nanti..
    xtau pun petua ni...

    ReplyDelete
  9. yer lar...baru2 ni pon mak saye ade buat macam tu jugak..letak sudu.. die kate..die ngikut 'orang' gak..huhu..tapi..eerr...tak pasti ar keberkesanan nyer..sebab..samer jer..lambat gak..huhu...

    ReplyDelete
  10. tkde side effect ke klu rebus ngan sudu besi?

    ReplyDelete
  11. lepaih ni xlekat celah gg da daging tu..hihi

    ReplyDelete
  12. mak saya pun buat cenggini gak, lepas tuh kena marah ngan abah...dia kata takut ade effect dari sudu besi tuh...so, skrg dia rebus cam biase jer..tunggu je la lame-lame..

    ReplyDelete
  13. @Drunbella Khoo ooo yang dengan akar pandan belum cuba lagi.. nanti nak cuba jugalah bila balik kampung.

    ReplyDelete
  14. @atty's jangan lupa bookmark tau... :) nanti senang nak follow...

    ReplyDelete
  15. @grOundnUt jom cuba... kata orang belum cuba belum tahu.. tak rugi kalau mencuba.

    ReplyDelete
  16. @aTy _faRed~ tapi rasanya lebih cepat berbanding biasa. mungkin pakai sudu lain ke...

    ReplyDelete
  17. @Cik Syeeda Sobbihi bab ni susah nak cakap. tapi ramai lah yang guna cara ni.

    ReplyDelete
  18. @: husna : haah la.. daging dah empuk betul, senang nak dikunyah...

    ReplyDelete
  19. @Cik Nyza oooh ye ke? tapi ni lah cara dari orang2 lama. tak pasti pula apa side effect nya. kena check pada yang pakar.

    ReplyDelete
  20. kalau nak cepat boleh la letak lebih bayak sudu=)

    ReplyDelete
  21. @zetymemang lah boleh. tapi mia tak brani nak letak banyak sudu.. heheh takut.. cuma 1 sudu je yang berani..

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.

November 2014 Top Supporters