Blog : Buat Entri Baru Backlink Ke Entri Lama

Tuesday, January 19, 2016

Blog : Buat Entri Baru Backlink Ke Entri Lama


Selamat pagi dan salam sejahtera semua. Pagi ini Mia nak berceloteh tentang buat entri baru backlink kan ke entri lama.

Kadang kan kita ni asyik buat / update blog dengan entri baru saja. Ada pernah terfikir tak apa jadi pada entri lama yang dah tersimpan lama kat blog kita? 

Memang entri itu telah diindeks oleh enjin carian dan kita boleh dapat trafik dari pengunjung enjin carian. Ada Mia cerita kat SINI. Itupun jika keyword yang dicari oleh pengunjung terjumpa entri lama blog kita yang berkaitan.

Satu lagi cara yang paling mudah nak bawa pengunjung ke entri lama ialah sekiranya kita ada buat entri baru yang ada kaitan atau sangkut paut dengan entri lama, apalah salahnya backlink kan ke entri lama. Rajin-rajinkanlah diri tu godeh entri lama. Tentu kita ingat apa yang kita dah update kat blog kan... 

Untuk lebih jelas lagi, maksudnya di sini buatlah pautan / link url entri lama dalam entri baru. Jadi... pengunjung yang ingin tahu tentang keterangan lanjut tentang penulisan entri baru, pasti akan klik ke link tersebut.

Banyak faedahnya buat backlink ke entri lama ni supaya entri lama di blog tidak terabai. Tapi kalau buat tu, jangan sampai banyak backlink pula, nanti keliru dan rimas pengunjung kita. Memadailah seadanya.

Mia ambil contoh entri Rosa T Mild Cleanser Garden of Eden di SINI





Dapat komen baru dari Aqilah Azmi dan Arisa Mihashi. Terima kasih ya... (^_^)

Pageviews untuk entri lama pun akan turut bertambah walaupun tak banyak. Tentu suka entri lama dibaca orang walaupun kadang tak ada komen. Terasa berbaloi dan bestnya...

jangan lupa entri lama di blog...

22 comments:

  1. Terima Kasih kak Mia.... Nak kena godek balik la nanti.... Banyak yang abaikan :'(

    ReplyDelete
  2. Good sharing. ros pun ada amalkan entry baru backlink ke entry lama lama ni.nak orang baca yang lama2 juga^^

    ReplyDelete
  3. Selamat berentri kak mia..
    Huhuuu belek balik entri yg lama2.

    ReplyDelete
  4. salam kak mia! haah , best jugak bila ada yang sudi godek godek entri lama kita,

    ReplyDelete
  5. blog yana pun bila tgk stat ada je yang buka entry lama hihi

    ReplyDelete
  6. wah~ entry kak mia bnyknyer.. yeah kena buat ni sebab hidup kita pun related antara satu dengan yang lain.

    ReplyDelete
  7. hihihi eh qila ada di situ huhu.

    yuhuuuu kak miaaa morning! :D <3

    ReplyDelete
  8. suka sangat bila baca semula entri lama...

    ReplyDelete
  9. banyak kenangan entri lama. xde yg lama xde lah yg baru..

    ReplyDelete
  10. Tq sis..
    Tak terfikir pn tp betul jgk sis..
    Bila di godek2 blk rindu dgn entry lama..
    Tq sis bg pendapat.. ;)

    ReplyDelete
  11. betul gak kan....
    boleh buat ni!
    thanks for sharing

    ReplyDelete
  12. kadang buat dan kadang lupa pulak hehe,,tapi memang bagus cara macam tu,, cuma tak praktik kan saja,,insha ALLAH kalau ingat saya buat,, terima kasih mia,,

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum mia...betul tu...entri yg lama pun boleh dijengah sekali kn..;)

    ReplyDelete
  14. saya suka buat cuma makan masa sikit kan :) kadang2 layan perasaan baca post sendiri haha

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  15. Iya kak kekdg da prg msh cari entri2 lama

    ReplyDelete
  16. kekadang rajin buat laa.. malas tak buat jugak backlink tuh..

    ReplyDelete
  17. kdg buat..kdg xbuat..
    kena praktis lagi ni kak..
    hehehehe..

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.