Tips Pemakanan Sihat Sepanjang Ramadhan01. Digalakkan mengambil makanan yang berasaskan karbohidrat kompleks seperti nasi, roti atau biskut mil penuh dan oat. Makanan jenis ini memerlukan masa yang lama untuk dicerna dan mengurangkan rasa lapar.


02. Pilihlah protein yang rendah Biological Value (BV) kerana semakin rendah nila BV, maka lebih lambat protein itu diguna oleh badan. Contohnya kekacang, soya, ayam, kasein/protein susu, daging, ikan.


03. Ambil buah-buahan dan air secara mencukupi sewaktu sahur. Elakkan pengambilanan minuman berkafein seperti teh atau kopi yang boleh mengakibatkan kehilangan air dalam badan.


04. Mulakan dengan buah kurma ketika berbuka kerana mengandungi fruktosa yang boleh memberi tenaga segera. Selain itu, buah kurma juga mengandungi enzim yang boleh membantu proses penghadaman untuk makanan yang kita makan seterusnya.


05. Pengambilan makanan pedas serta berempah tidak digalakkan semasa berbuka kerana dikhuatiri akan menimbulkan ketidakselesaan kepada perut pada siang hari.Post a Comment

14 Comments