image Apa yang ada pada tarikh 26 ? - Mia Liana

Friday, 3 December 2010

# Tazkirah

Apa yang ada pada tarikh 26 ?


Ada apa dengan 26.? Ternyata.. di dalam Al-Quran, jus 26 surat asy-syu'ara yg di dalamnya pengertian tentang azab Allah... Subhanallah

026. ASY SYU'ARAA'

[26.170]
Lalu Kami selamatkan ia beserta keluarganya semua,
[26.171]
kecuali seorang perempuan tua (istrinya), yang termasuk dalam golongan yang tinggal.
[26.172]
Kemudian Kami binasakan yang lain.
[26.173]
Dan Kami hujani mereka dengan hujan (batu) maka amat jeleklah hujan yang menimpa orang-orang yang telah diberi peringatan itu.
[26.189]
Kemudian mereka mendustakan Syuaib, lalu mereka ditimpa 'azab pada hari mereka dinaungi awan. Sesungguhnya 'azab itu adalah 'azab hari yang besar.
[26.201]
Mereka tidak beriman kepadanya, hingga mereka melihat 'azab yang pedih,
[26.202]
 maka datanglah 'azab kepada mereka dengan mendadak, sedang mereka tidak menyadarinya,
[26.208]
Dan Kami tidak membinasakan sesuatu negeri pun, melainkan sesudah ada baginya orang-orang yang memberi peringatan;

"Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi, dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang berAKAL" - Al-Imran 190


Bencana Tahun 1500-2000:

26 Jan 1531
gempa bumi di Lisbon, Portugal, 30.000 orang tewas

26 Jan 1700
gempa di Laut Pasifik, dari Vancouver Island, Southwest Canada off British Columbia hingga Northern California, Pacific Northwest,USA. Dikenali sebagai megathrust earthquake.

26 Jul 1805
gempa bumi di Naples, Calabria, Italy, 26.000 orang tewas

26 Aug 1883
Gunung Krakatau meletus, 36.000 orang diperkirakan tewas

26 Dec 1861
gempa bumi di Egion, Yunani

26 Mar 1872
gempa bumi di Owens Valley, USA

26 Aug 1896
gempa bumi di Skeid, Land, Islandia

26 Nov 1902
gempa bumi di Bohemia, sekarang Czech Republic

26 Nov 1930
gempa bumi di Izu

26 Sep 1932
gempa bumi di Ierissos, Yunani

26 Dec 1932
gempa bumi di Kansu, Cina, 70.000 orang tewas

26 Okt 1935
gempa bumi di Colombia

26 Dec 1939
gempa bumi di Erzincan, Turki, 41.000 orang tewas

26 Nov 1943
gempa di Tosya Ladik, Turki

26 Dec 1949
gempa bumi di Imaichi, Jepun

26 Mei 1957
gempa di Bolu Abant, Turki

26 Mar 1963
gempa bumi di Wakasa Bay, Jepang

26 Jul 1963
gempa bumi di Skopje, Yugoslavia, 1.000 orang tewas

26 Mei 1964
gempa bumi di S. Sandwich Island

26 Jul 1967
gempa bumi di Pulumur, Turki

26 Sep 1970
gempa bumi di Bahia Solano, Colombia

26 Jul 1971
gempa bumi di Solomon Island

26 Apr 1972
gempa bumi di Ezine, Turki

26 Mei 1975
gempa bumi di N. Atlantic

26 Mar 1977
gempa bumi di Palu, Turki

26 Dec 1979
gempa bumi di Carlisle, Inggris

26 Apr 1981
gempa bumi di Westmorland, USA

26 Mei 1983
gempa bumi di Nihonkai, Chubu, Jepang

26 Jan 1985
gempa bumi di Mendoza, Argentina

26 Jan 1986
gempa bumi di Tres Pinos, USA

26 Apr 1992
gempa bumi di Cape Mendocino, California, USA

26 Okt 1997
gempa bumi di Italia

Tahun 2000 - kini
Tsunami di Aceh tanggal 26 Desember'04, Gempa Jogja 26 Mei 2006, Tasik gempa 26 Jun 2010, Tsunami Mentawai 26 Oktober 2010, Merapi Meletus 26 Oktober 2010.

Sumber : Email

15 comments:

  1. salam jumaat..ya la,ramai juga yag berkata pasal 26 ni,ramai yg kaitkan prayaan hari natal,pelbagai kemaksiatan berlaku..tcari juga kesahihannya..thanks 4 sharing..may Allah bless u..

    ReplyDelete
  2. mesti ade alasan knp segala bencana yg allah turunkan tu pd Tarikh 26hb... subhanallah...

    ReplyDelete
  3. kak mia..
    fatin x penah perasan semua ni..
    bagusnya kak mia...
    kak mia perasan semua ni
    dan thanks coz kongsi ngan semua :)

    Kuasa Allahkan..
    tapi takut bila difikirkan

    ReplyDelete
  4. number 26 ni ada maksud tersirat dan tersurat...huhuhuhuh...

    ReplyDelete
  5. perasan pasal ni sbb ada dapat mesej...sblm ni cam xperasan pun tarikh2 tu..

    ReplyDelete
  6. subhanallah maksud tersirat yg kita xsedar sebelum ni..thnx for da info..

    ReplyDelete
  7. allah itu maha kuasa kan kak mia..tq 4 sharing..

    ReplyDelete
  8. tq... sharing is caring..

    kak t dh privatekan blog, THE UGLY TRUTH.. ingat nak ur emel add nk invite u nanti

    ruziawatibukhari@yahoo.com

    tq & take care

    ReplyDelete
  9. begitulah kebesaranNya. Kadang kita tak perasan... terima kasih di atas komen dan pendapat yang diberikan. Semoga kita beroleh keberkatan dariNya.

    ReplyDelete
  10. ku lahir pada 26hb dan ku sangat suka tarikh tu
    sentiasa membawa tuah
    alhamdulillah

    P/S : Apa Yang Terangkat Bila Ada Kakak/Abang/Adik Angkat!

    ReplyDelete
  11. @hans baguslah... terkadang kita xleh nak percaya sangat. hanya Dia yang Maha Mengetahui...

    ReplyDelete
  12. @HonEyBuNNy tu lah, bila dikumpulkan begini, baru nampak semuanya 26hb...

    ReplyDelete