image Cara Unik Untuk Mengikat Beg Plastik - Mia Liana

Saturday, 23 October 2010

# Tips

Cara Unik Untuk Mengikat Beg Plastik

Terkadang kita tidak perasan benda yang kita buang tu sebenarnya boleh digunakan semula. Mia pun cukup tertarik dengan kaedah ini. Penutup botol air mineral boleh digunakan untuk menutup beg plastik selain daripada kita gunakan getah belanja (tempe).

Sungguh mudah, jimat dan tidak menyusahkan kita. Apa kata kita cuba cara ini di rumah. Mia rasa golongan surirumahtangga ataupun mereka yang suka duduk di dapur patut mengetahui cara ini. 

Jom!

Mula-mula kita gunting dulu penutup botol mineral. Buat hati-hati, bahaya ni boleh terpelanting botol tu.

Lepas tu, masukkan yang bahagian bawah ke dalam plastik beg dan gunakan penutup untuk tutup dia dan pusing ketat-ketat. 

Macam mana sekarang? Mudah tak? Tak payah susah-susah nak cari getah belanja (tempe). Angin pun tak masuk. Kira macam kedap udara juga lah. Selamat mencuba...

30 comments:

  1. kreatifnyer..
    hihihi.. lehla try nanti..
    x panyah ikat2 ngn getah.. lagipun ikat ngn getah susah nak bukak.. faild sokmo..

    ReplyDelete
  2. huhu...bagus idea ni.bleh la cube nnt...hehe

    ReplyDelete
  3. sis mia u KREATiplaa...thank's sharing sini..nanti nak cOBa....dah takyah g beli TUPERWARe segala yg mahai-mahai nuh...hihihi

    ReplyDelete
  4. kretip2...leh cube..hehehe...confirm tak lemau..

    ReplyDelete
  5. hehehe.. kreatif nye.. x tau pon cara nih sebelom ni.. nanti nak try lah..:)

    ReplyDelete
  6. haha..nice one..tp nak cari botol ngn gunting tu dah bleh dapat 10 gelang getah agaknye..kehkeh..

    ReplyDelete
  7. baru terasa unik dan kreatif... terima kasih kongsi idea... la la la la

    ReplyDelete
  8. menarik-menarik.
    ingatkan apa tadi. mula2 tak faham. dah tengok gmbar pun tak faham.
    hehee.
    lepas dah baca dan tengok gambar 2-3 kali, baru paham.
    loading lambat sikit. heeee~

    :)
    have a nice day.

    ReplyDelete
  9. simple, brilliant, praktikal dan mesra alam... :)

    ReplyDelete
  10. oohh tq2 lela slalu men buang jek botol2.

    ReplyDelete
  11. brilliant! kreatif!

    :-) salam kenal.. tq singgah baca my blog..

    ReplyDelete
  12. memang bagus la idea ni..
    tahniah..
    amat kreatif..

    ReplyDelete
  13. sgt kretif la kak mia ni... untung encik suami :)

    ReplyDelete
  14. eh ehhh...
    cool sgt cara ni!! lepas ni bila nak buang botol mineral habis togel dah kepala dia sy potong dulu..hehehe..

    ReplyDelete
  15. Wow! terima kasih di atas komen kengkawan semua...

    maklumat ini untuk dikongsi bersama...

    ReplyDelete
  16. whoa! memang unik pun. thanks kak mia sebab share info ni. boleh manfaatkan botol2 dripada dibuang sj :)

    ReplyDelete
  17. salam..

    waaa..tk pernah terpikir pn nk wat camnie..pasnie leh la try..dr membuang jek botol plastik tu kan..
    bijak bijak bijak!

    ReplyDelete
  18. idea yg baguz... boleh lah praktikkan pas ni...

    ReplyDelete
  19. brilliant idea...you punya idea ke nih?boleh patent kan nih..hehe..sesuai untuk orang yang suke camping cam i.

    ReplyDelete
  20. salam kengkawan semua... ni bukan idea Mia. Mia dapat dari email.. entri ini Mia karang dan olah supaya lebih mudah dan faham.

    sangat berguna untuk dikongsi bersama.

    ReplyDelete
  21. Kreatif sungguh ye! Tak terfikirpun nak buat macam ni. Mesti cuba ni..

    ReplyDelete