Cara-Cara Buat Contact Form

Monday, June 3, 2013

Cara-Cara Buat Contact Form

Tentu anda semua perasan yang Mia ada menggunakan borang atau form untuk pengunjung berhubung terus kepada Mia di SINI

Paparan bawah akan muncul dan pengunjung bolehlah mengisi butiran maklumat yang diperlukan dan tekan butang Send.


Perlu diingatkan, tidak semua pengunjung boleh berinteraksi dengan kita melalui ruangan komen, facebook, twitter dan google+.

Mia gunakan Kontactr untuk buat contact form ini di http://kontactr.com. Cara-cara nak buatnya pun tidak begitu susah.


Perlu daftar terlebih dahulu dengan klik pada butang Sign Up dan masukkan email mana yang hendak kita gunakan. Kemudian barulah masukkan coding contact form ini ke dalam blog kita sama ada melalui entri atau page yang baru. Mia lebih suka masukkan coding ini ke dalam page dan buat link Contact Me dari laman utama blog.

Setiap pengunjung yang ingin berhubung dengan Mia, hanya perlu klik pada link Contact Me di laman uatama blog dan isikan butiran ke dalam Contact Form. Apabila pengunjung klik pada butang Send, dengan segera ianya akan dihantar terus ke dalam inbox email Mia.

Balaslah email tersebut seperti biasa dengan syarat pengunjung telah memasukkan butiran email di contact form dengan betul. Jika tidak, email balasan tidak akan sampai kepada pengunjung.

Selamat mencuba...

mudah dan senang...

54 comments:

  1. ada contact form ni jadi senang kan :)

    ReplyDelete
  2. Thanks Sis...

    Mesti ramai yang nak pakai contact form ni...

    ReplyDelete
  3. sy pon nk cuba lah
    thanks kongsi2 kt sini :)

    ReplyDelete
  4. senangnya nak buat contact form...
    tak pernah tahu pun...
    tq for sharing

    ReplyDelete
  5. Oh.. baguslah Mia. Kakak baru tahu. Thank you.
    Banyak yg Mia tahu hal-hal ini.:)

    ReplyDelete
  6. owh...macam tu rupanya. ada tengok kat blog lain tapi tak tahu cara nak buat. thanx sebab share.

    From,

    Nasz

    www.mohdnaser.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam tu la caranya nasz... nanti cubalah ya...

      Delete
  7. terima kasih
    satu perkongsian yang bermanfaat

    ReplyDelete
  8. sblm ni ada niat nak buat ctc form ni tp x terbuat-buat... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo takpe... lepas ni dah boleh buat ya...

      Delete
  9. Terima kasih atas satu lagi perkongsian ilmu ni Mia.
    Lepas ni bolehlah akak buat.

    ReplyDelete
  10. Salam Mia,
    Menarik dan berguna. Thx Mia...nak cuba jugalah guna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam bin muhammad... sama2 ya...

      Delete
  11. Good inforrmation... Btw sila singgah blog saya juga.. http://hok-aloh91.blogspot.com/2013/06/majlis-makan-malam-komander-kesatria.html?m=0

    ReplyDelete
  12. bleh tambah ilmu bg yg blom tau..

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum mia...perkongsian yang baik ni...;)

    ReplyDelete
  14. wah bagus ni..thanks for sharing kak mia...

    ReplyDelete
  15. oh macam tu rupanya.tengs kak mia for sharing this :)

    ReplyDelete
  16. oic, nice sharing kak mia ^^

    stakat ni blom pnah sy apply contact form cmni, huh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq ya caliph.. senang2 nanti cubalah ya..

      Delete
  17. ok nanti nak fengok dan try. thanks kak mia

    ReplyDelete
  18. Mungkin okje belum memerlukan benda ni lagi kot Mia...tapi tak taulah esok2 kalau dah femes mcm Mia hehe...mood perahsantan!

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.

Top Supporters May 2017