Utamakan Keselamatan Di Dapur

Saturday, October 12, 2013

Utamakan Keselamatan Di Dapur

Petang Rabu yang lepas, sebaik sahaja tiba di rumah, tiba-tiba ada seorang jurujual lelaki datang kononnya nak check nombor siri tong gas memasak. Biasalah orang jual-jual barang ni. Kami benarkan masuk. Banyak yang diceritakan tentang gas, LPG dan langkah-langkah keselamatan tong gas, kepala gas dan salur gas. Jenuh jugalah nak dengar.

Nak dijadikan cerita, bila sahaja check kepala gas dengan sabun, ada sedikit kebocoran. Nampak ada keluar buih. Oh tidak! Bahayanya. Lepas itu, bila dia cuba check salur gas kami yang berwarna kuning itu, dengan api selama 5 saat terus cair dibuatnya. Aduh... lagi gawat.

Sejak dari tahun 2009 sampailah sekarang belum tukar lagi. Nampak gayanya kena beli jugalah sebab terbayangkan betapa bahayanya kalau ada kebocoran gas bila petik suis lampu pun boleh terbakar. Teringat pula beberapa tahun lepas, dapur saudara Mia terbakar. Anaknya nak hidupkan suis lampu di tengah malam nak cari makanan di dapur. Malangnya bila dihidupkan suis lampu, terus meletup dan terbakar. Melecur separuh badan anaknya. Dekat 6 bulan baru sembuh. Memang kesian sangat masa kami melawat dia selepas keluar dari hospital.

Bajet ingat dalam RM1++ untuk kepala dan salur gas. Rupanya RM377. Penuh ciri-ciri keselamatan. Lebih selamat dan terjamin. Terpaksa juga beli walaupun berat hati ini. Beli secara tunai. Ada 2 tahun jaminan dan akan ada orang datang check setiap 6 bulan.
















Selepas siap pasang kepala dan salur gas yang baru, rasa lega betul hati ini. Mujurlah sebelum ini tiada apa-apa yang berlaku.

Jika terhidu bau gas di dapur, jangan nyalakan api atau hidupkan lampu. Kipas pun jangan buka. Bukalah tingkap dan pintu dengan segera...

posted from Bloggeroid

28 comments:

  1. Betul tu Kak, keselamatan di rumah terutamanya di dapur memang penting. Malang tidak berbau. Kalau dapat bau macam gas takper gak boleh kita berhati2.

    ReplyDelete
  2. sekarang ni tingkap kt dapur dibiarkan terbuka sepanjang masa, pengalaman pahit suati masa dulu dijadikan panduan.. :(

    ReplyDelete
  3. Utamakan Keselamatan Dimana jua terutama yang melibatkan benda yang mudah terbakar dan bahan bakar. Kalau kat rumah dapur yang paling utama kerana banyak benda2 tajam dan tong gas memasak. Thanks nice sharing

    ReplyDelete
  4. kesiannya saudara kak tu..betul tu keselamatan da[ur perlu diutamakan..bahayaa . thanks sharing kak :)

    ReplyDelete
  5. Betul2 utamakan keselamatan..takut gak gas ni boleh hidu je tp kdg2 tak perasan pun kata paip gas bocor..memang bahaya..

    ReplyDelete
  6. Bagus tips nota yang terakhir tu,Thanks ^^

    ReplyDelete
  7. malang tak berbau kan...baik korbankan sikit duit drpd merana kemudian hari :)

    ReplyDelete
  8. rumah saya pun dah pasang benda alah tu kak, lama jugak la kami gunakan dan pihak berkenaan memang datang buat checking setiap 6 bln

    ReplyDelete
  9. oh my.. sebenarnya, tak berapa nak percaya dgn org mcm ni sbb ada yg ambil kesempatan.. cas harga mahal pada hal boleh je guna yg biasa.. yg dia jual tu pun sebenarnya yg murah punya..
    dah beberapa kali org yg pkai uniform mcm tu datang.. tp tak ada orang lelaki kat rumah.. tak berani nak bagi masuk.. bila dia beria-ria nak masuk, konon nak cek no serial pada kepala gas/salur, lagi kita jadi takut...huhuhu...

    ReplyDelete
  10. Sy x reti nak cek salur gas ni. Ada ke sesaper yg bleh tolong ye?... Ada servis cek salur gas tu ke? Risau gak tengok lepas tengok entry ni

    ReplyDelete
  11. Apapun safety comes first.....gas bocor bahaya menangis tak berlagu.....tapi, kadang-kadang dalam certain cases kita harus ambil kira percaya dengan tidak terhadap orang yang datang ke rumah kita ni.....kalau betul tak apa, kalau tak, diri yang akan jadi mangsa...betul tak Mia....alhamdulillah semua dah selamat dah tukar semuanya ya.... ^^

    ReplyDelete
  12. Rela dan redha je,akak nampak tuan jual kepala gas tu.

    ReplyDelete
  13. Keselamatan lagi penting, biar mahal sedikit asalkan terjamin...

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum mia....mmg bahaya kalau dah mcm tu...;)

    ReplyDelete
  15. bahaya betul la , boleh jadi macam tuh yer...tak pernah taw..sian betul kat budak tuh ..

    actualy, bairlah kita berhabis sekarang demi keselamatan kita, dari kita buat lengah, nyawa dan keselamatan tuh lebih bermakna dari wang ringgit...

    ReplyDelete
  16. benda yang selalu kita terlupa walaupun har2 gunakannya kan sis
    tapi yg lawak siap ambik gambar budak tu lagi
    haha
    dia pun mesti posing skaan nak masuk blog blogger femes =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. uikkk hihihi... kak mia cuma cakap nak masukkan ke fb je...

      Delete
  17. Memang benar.. Jangan main-main dengan gas..

    ReplyDelete
  18. kat rumah tak guna dah tong gas ni.. huhu.. tp before masak mmg wajib buka tingkap dulu..

    ReplyDelete
  19. erm....tula..bau gas ni umah MG tp tgu org dtg tgk ni xsampai2 ...ermmm

    ReplyDelete
  20. Tadi ade org datang check gas rumah saye. Cakap kepala gas RM145 paipnye RM120

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.