image Kalau perempuan tanya / kata..‏ - Mia Liana

Monday, 10 September 2012

# Pearl

Kalau perempuan tanya / kata..‏


Sekadar hiburan dan lawak jenaka, jom kita layan....


Kalau perempuan tanya : Lawa ke budak pompuan tu?
Makna tersembunyi : Siapa yang paling lawa? I ke, budak pompuan tu?

Kalau perempuan tanya : You dah makan ke belum?
Makna tersembunyi : Jom pi makan. Lapar ni!

Kalau perempuan kata : Lawa-lawa la baju kat sini, yek.
Makna tersembunyi : Belikanlah untuk I.

Kalau perempuan kata : Rasa macam nak pening la.
Makna tersembunyi : Tolong picit kepala.

Kalau perempuan kata : Letihnya hari ni. Mana nak masak, basuh kain-baju lagi...
Makna tersembunyi : Kita makan kat luar jelah. Lepas tu, tolong basuh kain-baju sekali, yek.

Kalau perempuan kata : Kita lebih sesuai berkawan saja.
Makna tersembunyi : I tak nak kat you. Tak paham-paham ke?

Kalau perempuan kata : I suka berkawan dengan you. You baik,memahami bla bla bla...
Makna tersembunyi : Hish... I rasa macam minat sesangat kat you la. Rasa macam nak jadi awek you je.

Kalau perempuan tanya : You pernah tak teringatkan awek you yang dulu?
Makna tersembunyi : Kalau nak gaduh, kalau berani sangat, sebut la nama dia depan aku.

Kalau perempuan kata : I sanggup berkorban demi kebahagiaan you.
Makna tersembunyi : Amboi! Aku kena berkorban. Habih, hangpa dua ekoq gak yang seronok. 

Kalau perempuan kata : I tak kisah kalau memang betul you nak kahwin lagi satu. Asalkan you berterus-terang dengan I, bersikap jujur dan berlaku adil.
Makna tersembunyi : Sapa kata aku tak kisah? Adil ke tak adil, aku tak kira! Langkah mayat aku dulu sebelum nak menikah lagi satu. Ini cuma contoh saja.

sumber : emel

44 comments:

  1. hahahha setuju! betul perempuan neh penuh dengan kiasan kan? huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun hehehehe... lebih elok berkias daripada direct langsung....

      Delete
  2. hihihi....perempuan suka bg makna tersirat kan? tu yg lelaki berselirat kepala nak faham...hihihi

    ReplyDelete
  3. Betol2..pompuan mmg slalu x ckp direct..tp lelaki mcm x penah fhm je..huhuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab letih nak layan...huhuhuh.. ni yang nak marah ni...

      Delete
  4. Replies
    1. terima kasih ya mrs velentine... ;) setuju sangat2..

      Delete
  5. Replies
    1. uikkk jangan ketawa besar2 kang lalat masuk mulut nanti....

      Delete
  6. hahahha...perempuan mmg slalu guna ayat berkias kias....

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. haah kan? kalau tak betul, tak tahu la nak cakap apa...

      Delete
  8. ahaha...setuju sangat2.. perempuan ni emosi je lebih. kalau nak pujian mmg diala.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. uiii emosi tu penting.. tu lah yang cairkan kaum lelaki... heheheh

      Delete
  9. stuju sgt2.. plg stuju bab tnye mkn ke blum tue..heheh.. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah... selalu sangat kak mia dulu2 masa bercinta guna ayat ni... hehehe

      Delete
  10. yg last tu susah sikit hahaha

    ReplyDelete
  11. wah...macam tuh ke...lepas nih kene teliti betul betul kalau pompuan cakap something...ade maksud tersirat!heheh

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. itulah dah namanya perempuan... macam best gitu kan?

      Delete
  13. Replies
    1. boleh.. silakan lah... ni pun kak mia dapat dari emel. tak tahu sumber asalnya..

      Delete
  14. itulah perempuan.. banyak sgt yg tersirat di sebalik tingkah dan bicara..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kak salmi... bila dah berumahtangga pun masih juga guna kiasan pada suami...

      Delete
  15. hahaha..perempuan susah nak terus terang..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya perempuan ni malu dan segan.. tu yang berkias2..

      Delete
  16. tau dah semua tu.hehe

    sepenaraya.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. Salam. Kak mia..tak setuju! hehehe. eh,tak2. Setuju sbnrnya,hehehe.

    Mulut kata lain, hati pun bermaksud lain, kan kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam lana.... haah. wajib setuju tau! heheheh hati ni memang selalu tak sama dengan apa yang dicakap.. ;)

      Delete
  18. hehheee..pandai kak mia tlg translate kan ekekee..:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. uikkk ni kak mia dapat dari emel. sebelum buang dari inbox tu yang masukkan dalam blog dulu... hehehe

      Delete
  19. betul tue...biasanya perempuan mulut kata lain di dalam hati lain..

    ReplyDelete