image LUPUS Awareness Month - Mia Liana

SAPS Ibu Bapa ok? berikut adalah laman semak keputusan peperiksaan online SAPS Ibu Bapa yang rasmi oleh KPM

Wednesday, 8 May 2013

# Campaign

LUPUS Awareness Month


Bulan Mei ialah bulan Kesedaran LUPUS atau LUPUS Awareness Month. Untuk makluman, didapati lebih lima juta penduduk dunia menghadapi masa depan yang tidak menentu selepas didiagnos dengan masalah 'Systemic Lupus Erythematosus' (SLE) atau dengan nama singkatnya LUPUS.

Sehingga kini, tiada ubat dan kajian mendalam bagi menangani LUPUS. Simptomnya yang menyerupai simptom penyakit lain turut menyebabkan pesakit tersalah diagnos. Maka, sudah menjadi perkara yang tidak pelik walaupun LUPUS sudah dikenali dalam dunia perubatan sejak 1800, ubat-ubatan mengawal LUPUS masih 'dipinjam' daripada penyakit lain.

Maklumat SLE atau LUPUS



Sempena bulan Kesedaran LUPUS ini, blogger Deno mengadakan Segmen : LUPUS Awareness Month untuk memberi lebih kesedaran pada orang ramai tentang penyakit LUPUS! Klik SINI untuk join.

Marilah kita sama-sama menyokong bulan kesedaran LUPUS.

kenali dan dekati dunia kehidupan seorang pesakit LUPUS...

34 comments:

  1. laaa...LUPUS ni penyakit ker?? nmpk sgt sally ketinggalan =,="

    ReplyDelete
  2. paly lom join lg segmen ni.. harap deno tggu :)

    ReplyDelete
  3. pernah nampak segmen tu.. tapi belum sempat nak join...

    ReplyDelete
  4. err xtau pulak lupus ni sejenis penyakit.. tengs kak mia for the info :)

    ReplyDelete
  5. wah mmg tgu2 sis mia support segmen ni,sbb hari tu dh bthu deno dia kena mta tlg kwn2 blogger mcm sis mia :) sbb sbg bllogger kita mesti tmbh pengetahuan.mgkn dgn sdkt ilmu ttg lupus ni,kita blh alert perubahan yg ada pada kwn/jrn/keluarga....kan?

    ReplyDelete
  6. LUPUS...sekali sekali jer orang ingat tentang penyakit ini , kebanyakan masa..terlupa. Eloklah ada kempen ' LUPUS awareness month ini di adakan., mudah-mudahan masyarakat menjadi lebih alert selepas ini.

    ReplyDelete
  7. Owh..penyakit rupanya..belum sempat join lagi segmen tu..

    ReplyDelete
  8. teman pun ada join segmen ni akak.. heee..

    ReplyDelete
  9. jom berkempen Lupus nie pulak...
    ingatkan pelupusan sampah..nampak sangat tak aware..hihihi

    ReplyDelete
  10. Tak berapa tau pulak pasal LUPUS ni.. Nampak gaya kena lebih banyak membaca.. Btw, thanks Mia kerana sudi berkongsi info.. =)

    ReplyDelete
  11. wahhh... thank you very much kakmia! <3

    ReplyDelete