January 2012

Tuesday, January 31, 2012

Baucar Buku 1Malaysia


Mia baru sahaja berkesempatan mengambil Baucar Buku 1Malaysia di pejabat OUM Johor pada Ahad lepas. Ada lagi student OUM yang belum ambil baucar ini.

Baucar Buku 1Malaysia yang diterima bernilai RM 200.00. Bestnya, boleh lah Mia beli buku programming untuk subjek Project semester ini. Syukur, alhamdulillah... terima kasih kepada Kerajaan Malaysia yang begitu prihatin terhadap keperluan pelajar.

Bila dibelek, di bahagian belakang baucar ini ada syarat-syarat yang dinyatakan iaitu
  1. Sahlaku baucar ini adalah sehingga 31/03/2012
  2. Baucar ini tidak boleh ditukar dengan wang tunai
  3. Baucar ini tidak boleh ditukarmilik
  4. Baucar ini tidak sah jika tidak ada cop rasmi Sekolah/Kolej/Universiti
  5. Baucar ini adalah hakmilik Kerajaan Malaysia



p/s: jom kita beli buku....
Read more / Baca Lagi >>>

Mencari Bahan Rujukan Di Perpustakaan Sultan Ismail Majlis Bandaraya Johor Bahru


Hari Sabtu dan Ahad yang lepas, Mia melepak di Perpustakaan Sultan Ismail Majlis Bandaraya Johor Bahru ditemani oleh Suami Mia. Mencari bahan-bahan rujukan bagi menyiapkan assignment Malaysian Studies. Rujukan daripada internet juga dah banyak Mia kumpulkan. Bila dah siap semuanya, Mia akan study dan buat assignment dengan mengarangnya antara 2500 hingga 3000 patah perkataan.

Katanya, soalan assignment semester Januari 2012 adalah sangat susah berbanding dengan semester-semester sebelumnya. Agak menakutkan juga. Hmm.. memang susah pun.

Terus-terang Mia katakan yang Mia kurang minat sedikit dalam subjek ini. Sebab itu Mia ambil subjek ini pada semester terakhir. Subjek ini adalah subjek online bermaksud cara pembelajaran subjek ini adalah secara online dan interaktif melalui DVD yang telah dibekalkan bersama modul subjek ini dan kena rajin online di dalam myVLE. Tidak perlu menghadiri kelas secara fizikal.



Assignment Criteria


Objective of the report;- to understand the election process in Malaysia.


Discussion on the FOUR main aspects in the Malaysian election process: 
i.   the system -FPTP 
 ii. the law of elections
iii. types of elections 
iv. additional elements.


Explanation on the role of the Election Commission
i. regulating elections
ii. reviewing seat boundaries
iii. carrying voters registrations


Application on THREE major elements in the Election :
i.   process
ii.  candidates
iii. electoral


Summary of the report.


The clarity of writing presentation.


Proper report format (Cover Page, Table of Content, page numbering, APA format references, etc.)

p/s: paksa diri untuk suka pada subjek Malaysian Studies ini...
Read more / Baca Lagi >>>

Monday, January 30, 2012

Jom Vote Mak Dara Untuk THE WORST BLOG OF THE YEAR


sila klik banner untuk vote

Wahhhh..... hebatnya teman baik Mia ni, blogger Mak Dara. Dalam kesibukan sempat juga join World Bloggers And Social Media Awards 2012 untuk kategori THE WORST BLOG OF THE YEAR. Mia memang tidak dapat join kerana sibuk dengan pengajian semester terakhir di OUM pada masa ini.

klik gambar untuk besarkan

Mia telah pun vote. Nampak gayanya dalam kategori ini ada pesaingan sengit. Mak Dara berada di rank no 2 dan tidak banyak beza dengan rank no 1. Perlukan undian yang banyak untuk terus mara ke hadapan. Masih ada masa ini....


Oleh itu, Mia nak ajak rakan-rakan blogger dan pengunjung di blog ini, sudilah kiranya menyumbang undian / votes kepada teman baik Mia ini. Bukan senang ya, kalau masuk award macam ni. Perlu meraih undi daripada semua orang. Tolong-menolong... tak salahkan? Tunggu apa lagi jom vote Mak Dara dengan klik SINI.

Sokongan anda semua amat diharapkan. Satu undi amat berharga. Undian dibuka sehingga 6 Februari 2012. Sumbangan anda amat dihargai dan diucapkan ribuan terima kasih.

p/s: sayang anda semua ketat-ketat...
Read more / Baca Lagi >>>

Karnival Sukan OUM 2012 Wilayah Selatan


Karnival Sukan OUM 2012 Wilayah Selatan akan diadakan pada 17 dan 18 Februari 2012 (Jumaat dan Sabtu) di Pusat Pembelajaran Johor anjuran bersama Pusat Pengurusan Pelajar (CSM) dengan Pusat Pembelajaran Johor, Melaka dan Negeri Sembilan.

Objektif Program :
  1. Memupuk semangat kesukanan di kalangan pelajar
  2. Membina suasana pembelajaran yang sihat dengan tubuh badan yang cergas
  3. Menjadi ruang mencungkil bakat dan potensi pelajar
  4. Mewujudkan jalinan setiakawan dan silaturrahim antara pelajar dan staf universiti


Jenis sukan yang dipertandingkan ialah :

Futsal (Lelaki/Wanita)
8 ahli dalam satu pasukan dengan yuran penyertaan sebanyak RM 50 / pasukan

Bola Jaring (Wanita)
7 ahli dalam satu pasukan dengan yuran penyertaan sebanyak RM 50 / pasukan

Bowling
4 ahli dalam satu pasukan dengan yuran penyertaan sebanyak RM 50 / pasukan

Dart
4 ahli dalam satu pasukan dengan yuran penyertaan sebanyak RM 20 / pasukan

Karom
4 ahli dalam satu pasukan dengan yuran penyertaan sebanyak RM 20 / pasukan

Ping Pong
4 ahli dalam satu pasukan dengan yuran penyertaan sebanyak RM 20 / pasukan

klik pada gambar untuk besarkan

Untuk borang penyertaan sila hubungi,
  1. Pentadbir PP Johor
  2. Pentadbir PP Melaka
  3. Pentadbir PP Negeri Sembilan
Tarikh tutup penyertaan dan bayaran ialah pada 3 Februari 2012. Jom ramai-ramai meriahkan Karnival Sukan OUM 2012 Wilayah Selatan.

p/s: Mia macam berminat nak masuk pasukan bola jaring. Dah lama betul tak main. Dulu masa sekolah Mia jadi GA...
Read more / Baca Lagi >>>

Sunday, January 29, 2012

Kisah Ajis Si Kaki Pancing



Ajis memang kaki pancing, mana saja lubuk dan sungai semua dia pergi, kalau ada yg cakap kat sungai tu ada ikan, Ajis mesti pi try mancing kat situ.

Satu hari masa minum kat kedai kopi Pak Ngah Jiman, Ajis terdengar rakan-rakan sekampungnya bercerita tentang satu lubuk baru yg banyak ikan ditemui kat sungai di kampung seberang, kampung tu agak jauh dan pedalaman sungai tu lebih kurang 5 km dr kampung tu, dekat tepi pinggir hutan.

Tengahari tu, Ajis dah bersiap nak pegi memancing kat lubuk yg diceritakan, siap pakai helmet, Ajis masukkan bekalan minum petang dan pancingnya dlm raga motor. Sepanjang perjalanan Ajis bernyanyi riang, jauh jugak nak kekampung seberang tu, dah hampir masuk waktu Asar baru Ajis sampai, teringat pulak dia tak sempat solat Zohor tadi & dia terpikir, karang kalau terus pi sungai tu, tak sempat plak solat Asar.

Tak lama kemudian Ajis nampak sebuah surau yg agak uzur kat tepi jalan sunyi kampung tu. bergegas dia berhenti, ditengoknya keliling tak ada orang, sunyi saja surau tu. Ajis segera mengambil wuduk dgn tergesa-gesa sebab waktu Zohor dah hampir nak habis.

Masa Ajis di rakaat yg kedua, Ajis tiba-tiba terdengar bunyi suara orang ketawa. Bulu romanya tiba-tiba meremang, “Hish, sapa pulak yg gelak-gelak tu?” bisik hati Ajis, setiap kali Ajis sujud, Ajis terasa kepala & tengkuknya berat dari biasa, Ajis tak sedap hati, ni surau tinggal ker, sbb dah uzur sangat dan alahai, sapa pulak duduk kat tengkuk dia ni.

Sedaya-upaya Ajis tenangkan hati, selesaikan solat dgn segera, dia nak tinggalkan cepat surau tu. Bulu romanya semakin meremang-remang sebab suara org ketawa semakin ramai, ada yang sampai terbatuk-batuk.

Syukur, Ajis dah berada di tahiyat terakhir, selesai memberi salam ke kanan dan ke kiri, Ajis meraup mukanya dgn tangan dr atas ubun-ubun kepala sampai ke dagu, kemudian tiba-tiba Ajis tersedar. Hehehe. 

Rupa-rupanya dia terlupa nak tanggalkan helmet masa nak sembahyang tadi, sebab terlampau nak cepat, bila dia toleh belakang, patutlah dengar orang ketawa, rupa-rupanya tok imam, bilal dan orang-orang kampung yg datng nak sembahyang Asar dok gelakkan dia sebab Ajis sembahyang pakai helmet, patut ler kepala dia rasa berat semacam.

Terus Ajis blah macam tu ajer, tak jadi pi memancing, dia pusing balik, sembahyang Asar kat rumah sendiri sajalah jawabnya...

sumber : emel
Read more / Baca Lagi >>>

Sticker Untuk Blogger Bertuah Telah Diposkan


Hari Khamis (26 Januari 2012) petang, sebelum Pejabat Pos tutup, Mia telah pun poskan sticker kepada 11 Blogger Bertuah melalui perkhidmatan Pos Daftar. Seorang lagi blogger akan diposkan pada hari esok. Minta maaf ya.. Aleya lambat berikan butiran yang diperlukan. Jadi kena tunggu dan sabar...

Mia dapat agak. Tentu tak sabar nak tunggu sticker sampai ke rumah, kan? Kalau dah dapat nanti, jangan lupa beritahu Mia. Kot-kot ada yang tercicir di tengah jalan. Dijangka minggu ini akan sampai.

siap posing dulu sebelum masuk sampul. cute tak? 

 10 sticker digunting segi empat je. 2 lagi sticker memang dah digunting ikut bentuk.

 boleh juga dibuat kipas ni... lai.. lai...

kata-kata keramat daripada Mia 

ikut garisan yang telah dipotong. kopek pelan-pelan ya... 

panjang sticker ngam-ngam panjang sampul surat 

dah siap tampal terus pos

p/s: kalau Mia buat giveaway sticker ini, agak-agak ada tak blogger yang nak?
Read more / Baca Lagi >>>

Saturday, January 28, 2012

Result Semester September 2011



Bangun-bangun sahaja pagi tadi sebelum Subuh, Mia buka myVLE seperti biasa. Eh! Result dah keluar lah. Berdebar-debar terus hati ini. Tangan klik untuk tengok result, tapi mata pejam sebab takut sangat nak tengok result. 

Mia kuatkan semangat dan buka mata. Alhamdulillah. Syukur dapat result yang baik. 2 subjek mendapat A iaitu Accounting Information System dan Entrepreneurship. Hanya 1 subjek E-Commerce sahaja yang mendapat B+.

Final exam untuk subjek E-Commerce pada Mia memang agak susah. Lega betul dapat B+. Masa nak jawab tu, Mia blank sekejap pada 1 jam yang pertama. Susah betul. Memikirkan cara-cara nak jawab dan nak pastikan betul ke tak jawapan Mia. Mia conteng-conteng dulu isi pentingnya. Bila dah confirm baru tulis kat kertas jawapan. Memang panik sebab soalan agak mengelirukan dan Mia paling takut tersalah bagi jawapan.

Selama ini, Mia memang jawab soalan Final Exam dalam English. Assignment pun dalam English. Bila Mia jawab soalan esei selalunya Mia akan bagi definasi, huraian dan contoh. Yang penting kena jawab, dan jangan biarkan ianya kosong.

Secara keseluruhannya, GPA untuk Semester September 2011 ialah 3.78 menjadikan jumlah CGPA setakat ini kepada 3.80. Syukur... masih dapat maintain pointer dan masih dalam Dean List.

p/s: tinggal lagi 2 subjek untuk semester terakhir ini, doakan Mia ya...

Entri-entri Mia semasa nak final exam semester September 2011 yang lepas :
  1. Esok... Final Exam Untuk E-Commerce
  2. Stressnya Nak Exam... Doakan Mia Ya...
  3. Final Exam Untuk Entrepreneurship Dan Accounts Information System Serta Aktiviti Mia Di Hujung Minggu
  4. Ye.. ye.... Leganya Dah Habis Final Exam Semester September 2011
Read more / Baca Lagi >>>

Giveaway JS : Teka Teki



Hmmm... menarik betul Giveaway JS : Teka Teki ni... Mia pun berminat nak join juga... Sesiapa yang nak join bolehlah berikan jawapan ke dalam ruang komen entri penganjur. JemariSuri adalah di antara 12 Blogger Bertuah yang menerima sticker Mialiana.com

Kawan-kawan marilah join ya... cuma perlu cari 5 jawapan kepada soalan yang telah diberikan. Malam ini akan ditutup jam 8.00 malam... Cepat... jangan terlambat...

Jom tengok sebahagian daripada entri JS yang Mia copy & paste. zassss...

Tiba-tiba pulak JS teringin nak buat giveaway sempena birthday party's untuk anakanda JS si MAWAR yang akan disambut pada 28 Januari nanti. Untuk memeriahkan lagi party's JS mengambil kesempatan ini untuk berkongsi kegembiraan dengan rakan-rakan maya JS.

Untuk rakan-rakan yang hendak join mereka hanya perlu menjawap 5 soalan TEKA TEKI  iaitu yang mana jawapannya ada dalam bloglist JS iaitu rakan-rakan maya JS. Senang kan! Tujuannya bukan apa sambil cari jawapan sambil berkenalan dengan rakan-rakan maya JS, boleh!

Syarat Penyertaan mestilah ada kan..
  1. menjadi followers blog JS
  2. jawapan hendaklah dijawap dalam kotak komen di entry ini.
  3. kalau sudi jom la tag rakan-rakan lain supaya lagi ramai penyertaan lagi la meriah kan...
  4. Hadiah bernilai RM50.00 sahaja.


Tarikh Tutup Penyertaan adalah pada 28 Januari 2012 jam 8.00 malam

noted: kalau ramai rakan-rakan JS dapat memberi jawapan yang tepat maka undian akan dibuat bagi mencari seorang pemenang.

Orait untuk itu antara 5 soalan yang perlu dijawap adalah:-
  1. Siapakah nama seorang blogger yang mempunyai kedai makan.
  2. Siapakah nama seorang blogger lelaki yang bertugas sebagai guru.
  3. Siapakah nama seorang blogger  dari Slim River, Perak.
  4. Siapakah nama seorang blogger yang tinggal di luar negeri.
  5. Siapakah nama seorang blogger yang baru habis belajar PHD.
Selamat mencuba dan happy blogging semua...hehe..cari jangan tak cari tau..hihi

p/s: jawab...jangan tak jawab....
Read more / Baca Lagi >>>

Friday, January 27, 2012

Cheritera Hati First Giveaway



Mia telah di tag oleh Nieza untuk Giveaway ini. Ramai betul masuk giveaway ini, beratus juga...

Mia pun nak join la. Seterusnya, Mia nak tag Mama Tunz dan Purplekyu. Jangan marah ya....


MACAM MANA NAK JOIN??
  1. Buat satu entri mengenai Cheritera Hati First Giveaway.
  2. Tag dua blogger lain.
  3. Tinggalkan link entri korang di ruang komen di bawah ni.
  4. Follow blog cheriterahatyhaney.blogspot.com
  5. Contest ini untuk mereka yang beralamat di Malaysia sahaja.

HADIAH??

Tempat Pertama:
1 produk Avail Beauty + 2 Shawl Inner Polkadot + Brooch

Tempat Kedua :
 Produk Avail Beauty + 1 Inner Shawl Polkadot + Brooch

Tempat Ketiga :
1 Shawl Inner Polkadot + Produk Avail Beauty.


Saguhati (untuk 2 orang pemenang) :
Produk Avail Beauty

Dateline : 3 Feb 2012

p/s: sesiapa yang berminat, marilah join ya....
Read more / Baca Lagi >>>

SEGMEN BLOGWALKING & CLICKING BY FARAH



Semasa blogwalking, terjumpa pula segmen ni. Terpikat, terpaut dan terus nak join. Tarikh tutup segmen ialah pada hari esok, 28 Januari 2012. Siapa yang berminat, cepat-cepatlah join ya.... Senang dan tak perlu tag sesiapa...

Terimalah salam perkenalan dari Mia ya...

Nama : 
Mia Liana (Nama mesra di blog)

Umur  : 
34 tahun (Sudah agak veteran ni, tapi masih retissss dalam blog)

Tarikh Lahir : 
20 Januari 1978 (Baru je lepas, tak nak wish ke?)

Berapa Lama Berblogging : 
Sejak 2007 lagi. Mula aktif tahun 2010. Ada domain sendiri sejak tahun lepas

Harapan :
Nak berkenal mesra dengan blogger-bloger lain di luar sana tu. Jangan malu-malu ya...
Read more / Baca Lagi >>>

Contest Blog Paling Kemas



Makkk aiii... ramainya yang join contest ini. Tengok sahaja ruangan komen dah beratus-ratus yang join. Apalagi Mia pun nak join sama. Jom kita tambah lagi... kasi pecah....

Syarat-syaratnya...
  1. Follow Blog Aimi (Wajib) 
  2. Like Fanpage Aimi
  3. Letak Banner Sahaja (Tidak Perlu Buat Entry)  
  4. Sertakan Link Contest Di Ruang Komen*Cbox Tidak Terima*
  5. Tarikh Tutup 20.3.12 
Nak tengok hadiahnya, klik SINI.
Read more / Baca Lagi >>>

SEGMEN : JOM SERTAI SENARAI BLOG TERHEBAT 2012 !



Segmen ini dianjurkan oleh Mira. Kak Mia dapat tahu pun masa blogwalking malam tadi. Menarik ni. Jom la masuk. Syarat penyertaanya mudah dan senang. Tarikh tutup telah ditukar kepada 1 Februari 2012.

Mia nak tag Cik Rose, Cik SyazCik Pipie dan Cik Ieyra


Macam mana segmen ni dijalankan ??

  1. Lepas korang dah buat entry ..dah tinggalkan link di blog mira ..mira akan masuk kan link korang dalam satu bloglist khas untuk 2012
  2. Kat situ lah peserta lain akan terjah+follow blog korang
  3. Kalau beratus yang join ,maka beratus lah yang akan follow blog korang. InsyaAllah. tengok niat masing-masing ya (mira tahu ada yang ikut segmen macam ni, tapi bila senarai dah kuar ,tak jenguk langsung pon bloglist tu. Hanya mengharapkan orang lain follow blog dia .Kita ikut niat masing-masing. Kalau niat korang takbetul .. fikir-fikir lah kan ya )
p/s: kepada sesiapa berminat boleh lah join ya.... hanya perlu klik banner diatas untuk ke entri penganjur segmen ni..
Read more / Baca Lagi >>>

GIVEAWAY BY NOUVEAU CLOSET




Untuk join giveaway ini, Mia telah di tag oleh Masz. Terima kasih ya... ingat juga kat Kak Mia ni. Terus cepat-cepat buat entri ni.  Seronoknya, dapat kenal dengan blogger-blogger lain di sana tu. 

Nak beritahu ni, ada lagi segmen /contest / giveaway yang masih dalam waiting list Mia. Yang penting kita enjoy dan sporting....

Tanpa berlengah lagi Mia nak tag Syieda, Normi dan Mashita untuk menyambung riwayat contest ini kepada blogger lain. Tag aja... kalau tak dapat buat pun tak mengapa...

Syarat penyertaan giveway :

  1. Buat satu entry yang bertajuk "GIVEAWAY BY NOUVEAU CLOSET"
  2. Letak banner diatas dan linkkan sekali ke page blogshop kami
  3. Follow blog dan like page Nouveau Closet
  4. Tag 3 orang rakan blogger (pastikan diorang tau ea ^_^)
  5. Kemudian, linkkan entry tersebut di bahagian komen entry ini. Letakkan Id follower dan Id facebook
  6. Syarat penyertaan bermula hari ini 24 Jan 2012 sehingga 12 Feb 2012


Hadiah-hadiahnya ialah :

Tempat pertama 
1. Sehelai tshirt brand SEED
2. Beg sponsor by Nouveau Closet

Tempat kedua
1. Sehelai tshirt brand SEED
2. Sehelai Tudung Ekpress Ella ST by Nouveau Closet

Tempat ketiga
1. Sehelai tshirt brand SEED

p/s: marilah cuba giveaway ini ya... sila klik banner di atas untuk join.... 
Read more / Baca Lagi >>>

Contest Blog Paling Ceria + Cute



Terasa macam best dan suka join contest dan segmen sana sini. Suka nak meriahkan dan support blogger lain.  Contest ini dianjurkan oleh Hana. Comel je blog dia.

Untuk contest yang kiut miut ni, Mia nak tag Budak Kampung, Ella dan Nisa. Kalau sempat buat la ya...

Syarat - syarat penyertaan :
  1. Follow blog Hana ( wajib ~ untuk mengetahui perkembangannya )
  2. Buat satu entry ringkas pasal contest nih
  3. Letak banner di atas dalam entry korang
  4. Letak link penyertaan korang dalam comment box
  5. Tag minimum 3 orang blogger lain ( Tak Wajib )
  6. Tarikh tutup penyertaan 1 March 2012
Hadiah ?

Tempat pertama --- > 
Top up RM 15 ( Celcom , Maxis & Digi ) & Promote blog korang selama sebulan 

Tempat kedua --- > 
Top up RM 10 ( Celcom , Maxis & Digi ) & Promote blog korang selama seminggu

* Contest nih akan dimansuhkan jika penyertaan kurang dari 10 orang  
* Keputusan akan diketahui seminggu setelah tarikh tutup

p/s: kepada sesiapa yang berminat nak join, sila klik banner di atas ya...
Read more / Baca Lagi >>>

Segmen | Promosi Header Dan Nama Blog Saya !


Header Blog



FB Page. Silalah like....

Header blog ini Mia buat sendiri. Mia memang selalu tukar-tukar header dan background. Kalau dah boring asyik tengok tu je, nanti Mia akan tukar lain. Untuk header yang kali ini, Mia memilih gambar kami sekeluarga yang sedang menikmati juadah makan malam di Damai Seafood Village. Suasana persekitaran yang ala-ala kampung dan menyamankan. Menampakkan suasana keluarga yang bahagia dan harmoni.

Dibawahnya ada kata pujangga dari Henry Ward Beecher mengatakan "We never know the love of our parents till we become parents". Kasih sayang ibu bapa yang tidak ternilai harganya. Bila dah jadi ibu bapa, barulah kita tahu apa itu maknanya cinta dan kasih sayang terhadap anak.

Nama blog ini, Mia Liana. Nama Mia Liana dipilih sebab melambangkan kelembutan dan keayuan wanita. Jauh beza dari nama sebenar Juliana dan nama di emel, Eli Liana. Jadi kalau ada sesiapa panggil dengan nama Mia Liana, memang confirm datangnya dari blog ini. Senang dan mudah, tak perlu nak tanya lagi.

p/s: Segmen ini dianjurkan oleh Fya. Mia terjumpa segmen ini semasa blogwalking tadi. Sesiapa yang berminat, boleh lah join dengan klik SINI. Tarikh tutupnya ialah pada 6 Februari 2012.
Read more / Baca Lagi >>>

Thursday, January 26, 2012

Contest Malaysia Top Blogger



Hmmm... awa-awal pagi tadi Mia ada terima komen dari penganjur contest ini dalam entri I luv Mum Giveaway @ lindarosman.com

"Semoga berjaya dalam contest ni good luck. Untuk pengetahuan Mia saya jugak ada mengadakan contest untuk blogger. Buat masa sekarang ni ada sorang je join tarikh tamat 29 Feb 2012.

Hadiah sehingga rm 150 kalau guna bank tempatan tp klu akaun paypal usd 50. Jomla meriahkan contest saya ni.. xde orang join pun lg.
"

Mia pun join la contest ini. Simple dan mudah syarat-syaratnya.  Tarikh  tutup ialah pada 29 Februari 2012.

Pemenang akan menerima hadiah wang tunai ke Akaun Paypal iaitu sebanyak USD$30 + USD$20. Kalau tiada akaun Paypal, Anda akn dibayar menggunakan bank tempatan mengikut tukaran ke ringgit Malaysia.

Menarik bukan? Kalau contest dan giveaway yang lain boleh join, takkan yang ni tak boleh join.... Mari kita meriahkan sama-sama...
Read more / Baca Lagi >>>

Worlds Bloggers And Social Media Awards 2012



Wahhh... dah kecoh di sana sini, di facebook, di twitter dan di blog. Ramai blogger yang join Worlds Bloggers And Social Media Awards 2012 meminta sokongan padu daripada rakan-rakan untuk mendapatkan undi (votes).

Macam-macam kategori yang dipertandingkan. Boleh calonkan orang lain atau pun diri sendiri. Pencalonan akan diterima sehingga 31 Januari 2012 dan sesi mengundi (voting session) dibuka sehingga 6 Februari 2012.

Kepada yang berminat boleh lah masuk pencalonan ini dan pilihlah kategori yang bersesuaian dengan blog. Kepada yang suka mengundi, bolehlah mengundi dengan register terlebih dahulu dan undilah blogger yang diminati.

Mia memang tidak dapat join award ini, memandangkan semester ini adalah semester terakhir pengajian Mia di OUM. Memang kena concentrate betul-betul. Cuma boleh update blog dan blogwalking sahaja.

Setakat ini Mia dah vote http://www.eqbalzack.com dan http://puanbee.com. Good luck ya...





Facebook Eqbal Zack atau boleh lihat di entri Kami Vote eqbalzack.com



p/s : selalu support rakan-rakan blogger....
Read more / Baca Lagi >>>

Me And My Boss



When I Take a long time to finish, 
I am slow, 
When my boss takes a long time, 
he is thorough 

When I don't do it, 
I am lazy, 
When my boss does not do it, 
he is busy, 

When I do something without being told, 
I am trying to be smart, 
When my boss does the same, 
he takes the initiative, 

When I please my boss, 
I am apple polishing, 
When my boss pleases his boss, 
He is cooperating, 

When I make a mistake, 
I' am an idiot.
When my boss makes a mistake, 
He's only human. 

When I am out of the office, 
I am wondering around.
When my boss is out of the office, 
He's on business. 

When I am on a day off sick, 
I am always sick.
When my boss is a day off sick, 
He must be very ill. 


When I apply for leave, 
I must be going for an interview .
When my boss applies for leave,
it's because he's overworked 

When I do good,
my boss never remembers, 
When I do wrong,
He never forgets 

what to do????????????? 


sumber : emel
Read more / Baca Lagi >>>

Wednesday, January 25, 2012

Chit Chatting Ex-TIGS & Make Up @ Mary Kay



Tiba-tiba ada event kat facebook ajak join gathering ni pada hari raya Cina yang pertama dari pukul 2.30 petang sehingga 6.30 petang. Mula-mulanya nak buat kat rumah Zelda tetapi memandangkan Zelda kurang sihat... ehem.. ehem... makanya Rozila la pula take over.

Hmmm.. lamanya tak jumpa rakan-rakan sekolah menengah. Masing-masing membawa haluan sendiri selepas tingkatan 3 di TIGS. Kami semua dalam program Rancangan Khas dari tingkatan 1 sehinggalah tingkatan 3 di TIGS, Batu Pahat batch 1991-1993.

Bila lagi nak jumpa kat Batu Pahat kalau bukan musim perayaan. Mia pergi gathering ni seorang, tak bawa Sofea. Rasanya macam ramai yang nak hadir. Tapi mungkin ada aral yang melintang, hanya kami sahaja yang hadir.

Borak-borak sakan sampai kecoh dibuatnya. Lepas tu, seperti biasa dimulakan dengan jamuan petang. Ada yang bawa makanan. Mia datang lenggang kangkung sahaja.

Acara kemuncaknya.... jom kita make up dan touch up dengan Mary Kay. Rozila buat part time jual Mary Kay. Seronok jugalah. Conteng-conteng muka. Really have fun!











p/s: teringin juga nak jumpa kawan-kawan yang lain...
Read more / Baca Lagi >>>

Sesi Blogwalking dan Follow Blog (1)



Malam tadi, tiba-tiba sahaja Mia tergerak hati nak post kan status seperti gambar di atas di dalam group Kelab Blogger. Alhamdulillah, ada juga blogger yang tinggal URL blog untuk Mia terjah, blogwalking dan follow blog. 

Mana yang belum di follow akan di follow. Mana yang belum di like FB page akan di like. Tentu suka, kan?

Jom kita tengok siapa yang kena....
  1. http://cikmeinasayangs.blogspot.com
  2. http://faizhilmiazhari.blogspot.com
  3. http://ceritacintasedih.blogspot.com
  4. http://aidil92.blogspot.com
  5. http://cikgufaizcute.blogspot.com
  6. http://erynnadia.blogspot.com
  7. http://harrazdani.blogspot.com
  8. http://akusijebat.blogspot.com
  9. http://keringusi.blogspot.com
  10. http://smallgirlwithbigpinkumbrella-dila.blogspot.com
  11. http://aisyahhumaira99.blogspot.com
  12. http://kuahdalca.blogspot.com
  13. http://wafaawla.blogspot.com
  14. http://akuadriana.blogspot.com
  15. http://kesahcheguskola.blogspot.com
  16. http://thankz2you.blogspot.com
  17. http://rajabeom.blogspot.com
  18. http://cahayakemuliaan-gurlz.blogspot.com
  19. http://diarijejakahangat.blogspot.com
  20. http://nurynapurplelicious.blogspot.com
  21. http://haslida-bakri.blogspot.com
  22. http://akuadriana.blogspot.com
  23. http://farsha-beauty.blogspot.com
  24. http://zularif97.blogspot.com
  25. http://sayaiylia.blogspot.com
  26. http://myraoomyra.blogspot.com
  27. http://liyanabtabdrahman-anabanana.blogspot.com
  28. http://speaknowxx.blogspot.com
  29. http://hikayatsyabab.blogspot.com
  30. http://shineofalera.blogspot.com
  31. http://hidup-adynn.blogspot.com
  32. http://zularif97.blogspot.com
  33. http://hafizahishak94.blogspot.com
  34. http://chentasokadoka.blogspot.com
  35. http://qissypinkydinky.blogspot.com
  36. http://rzaal1306.blogspot.com
  37. http://secretariousniyschascha.blogspot.com
  38. http://ekinsmile.blogspot.com
Kiranya ini sesi suai kenal dengan blogger-blogger lain. Tak kisahlah kalau diorang tak terjah Mia balik, pun tak mengapa. Yang penting kita enjoy dan dapat baca entri mereka.

p/s: kena pandai ambil mood sebelum start study malam tadi....
Read more / Baca Lagi >>>

Sticker Mialiana.com Untuk 12 Blogger Bertuah



Ingat tak tempohari, Mia ada umumkan 12 orang blogger bertuah dari 4 blog? Klik SINI untuk tengok entri pengumuman itu. Hmmm... namun begitu cuma ada 9 orang blogger sahaja yang emelkan butiran nama, alamat dan no handphone. 

Sedih ni, tak nak sticker Mialiana.com ke? Jangan sampai Mia merajuk ya.... Kalau tak nak, tak mengapa. Nanti Mia bagi pada blogger lain yang berminat....

Jom kita tengok siapa yang sudah emelkan pada Mia. zassss....

Dari blog Kak Pah
  1. Kiz
  2. Blog-Tips-Kurus - sudah emel
Dari blog Mak Dara
  1. Feroz - sudah emel
  2. Jemarisuri - sudah emel
Dari blog IsmailDotCom
  1. Nana BamBam -sudah emel
  2. Tunz -sudah emel
Dari blog Mialiana.com
  1. Filzati Zulkepli - sudah emel
  2. akita 0r atika
  3. WaKiWa - sudah emel
  4. aLeaSaRa
  5. Sharina Abdullah - sudah emel
  6. Azmi Khan - sudah emel

Kepada yang belum emelkan pada Mia, silalah emelkan segera ke eli_liana78@yahoo.com... jangan lambat ya.... Kesian kat kawan-kawan lain yang tak sabar menunggu sticker ini.
Read more / Baca Lagi >>>

Tuesday, January 24, 2012

tajupakalee‏



Lepas habis presentation kat kelas tadi perot gua jadi lapar tak tentu arah. Terus gua 'drop-by' kat sebuah kedai jual roti canai berhampiran kelas. Pelayan kedai roti canai yang berbangsa mamak ambil order gua berupa roti canai 2 keping banjir dan kopi 'o' ais.

Selesai urusan nafkah perot, gua ternampak satu dua kutu main laptop dari tadi, gua syak kedai mamak ni ada menyediakan perkhidmatan wifi secara free. Sebagai customer, gua rasa ada hak untuk guna wifi kedai roti canai tersebut secara free juga. Laptop di start-up dan wifi di carik. Tetiba laptop gua prompt
satu window tanya password..

"Dey mamak, sini kejap" Gua memanggil mamak dan melambai tangan cara macam nak tanya soklah susah-susah kat lecturer dalam kelas.

"Yes boss?"

"Sini wifi aper dia punya password?"

"Ooo fast-wood kalu, manyak shinang.. boss masuk sana wifi...sudah ka?" pelayan kedai roti canai mengarahkan gua masuk wifi sampai ada prompt window mintak password.

"Ok mamak, sekarang you bagi apa password"

"Ok boss amik ni arr... saya cakap satu kali boss terus tulis sana ...dia punya fast-wood 'tajupakalee'" Style mamak tu bagi password kat gua macam nak bagi dadah, siap cakap slow kat tepi telinga.

Gua pun cekal menaip di ruangan password 'tajupakalee' dalam hati bercakap jugak "Giler susah password mamak ni... tinggi bahasa digunakan. Lantas gua tekan 'OK'

Ting..tong.. laptop canggih gua prompt lagi window tulis 'Password error!'. Hati gua dah start panas, mentang-mentang gua makan roti canai ajer 2 keping, takkan password pun tak leh nak bagi. Terus gua memanggil balik mamak tadi yang tengah sibuk amik order kat meja depan pulak.

"Dey tambi, betol ke you punya password. Tak boleh lah!!! main-main lah you!"

"Butol lah boss, sini tempat fast-wood musti 'tajupakalee'. Tak boleh tukar"

"You tengok sini saya tulis arrr 'tajupakalee', sekarang saya tekan 'OK'.. haa you tengok salah lagi" Gua tengok mata mamak tu tepat-tepat sebagai tanda marah, mamak tengok mata gua sambil geleng kepala.

"Boss, lain kali saya cakap satu kali you dengar baik-baik.. saya sudah cakap itu fastwood 'tajupakalee' you dengar arrr 'tajupakalee' dia punya tulis ini macam'taju, taju, taju, taju'. You ada sekolah ka?" Celaka betol mamak ni, boleh tahan gampang ayat dia.

Gua terus tekan butang 'shutdown' sambil cakap "tak per lah mamak, lain kali lah gua datang pakai lu punya wifi. Lain kali sebut betul-betul 'tujuh empat kali' boleh tak?"

sumber : emel

p/s: sekadar lawak untuk hiburkan hati. jom ketawa....
Read more / Baca Lagi >>>

I luv Mum Giveaway @ lindarosman.com



Hmmmm... kali ni Kak Ngah buat Giveaway. Dah lama juga Mia kenal Kak Ngah ni sejak dia belum ada domain sendiri. Selalu jugalah terjah blog Kak Ngah...

Simple je Giveaway ni, hanya perlu buat entri dan pemenang akan dipilih melalui random.org. Jom lah ramai-ramai masuk. Tarikh tutupnya ialah pada 30 Januari 2012.

p/s: always support Kak Ngah, walaupun belum pernah berjumpa lagi di alam nyata....
Read more / Baca Lagi >>>

I.Y.O.U First Giveaway



Sedang berblogwalking, Mia terjumpa Giveaway ini. Nampak menarik dan simple. Mia pun join la. Setakat ini baru seorang yang join. Bila Mia post entri ni, Mia adalah peserta yang kedua. Jom lah meriahkan giveaway ini. Mia nak ajak ramai-ramai masuk ni. Sesiapa pun boleh masuk. Tarikh tutupnya ialah pada 22 Februari 2012.


p/s: kepada yang berminat, sila klik banner di atas.
Read more / Baca Lagi >>>

Happy Birthday To Blogger Mak Dara


Hari ini adalah hari lahir kepada teman baik Mia, blogger Mak Dara. Hubungan Mia dengan Mak Dara bermula sejak DiGi WWWOW Awards pada tahun lepas lagi. Kenangan manis saat kami berkenalan, klik SINI. Walaupun masing-masing sibuk, namun persahabatan yang terjalin tidak pernah luntur. Sentiasa berhubungan melalui sms, facebook, twitter dan komen di dalam blog.

Mia amat hargai nilai persahabatan ini. Apatah lagi Mak Dara telah pun membuat surprise pada hari lahir Mia tempohari. Suka sangat-sangat.

Mia nak ucapkan... 


Happy Birthday to you, Mak Dara. Love you so much! 

Semoga apa yang diimpikan akan menjadi kenyataan....
Semoga kehidupan beroleh keberkatan...
Semoga cita-cita beroleh kejayaan...

p/s: hope you will like this.... miss you so much!
Read more / Baca Lagi >>>

Top Supporters February 2017