image Install Awesome Screenshot - Mia Liana

Thursday, 16 May 2013

# Tutorial

Install Awesome Screenshot


Tentu nak tahu bukan? Bagaimana Mia boleh printscreen / capture laman utama blog ini secara penuh seperti dalam entri Wordless Wednesday 27. Ibarat kita sedang menangkap gambar dalam laman web atau blog.

Mia menggunakan Awesome Screenshot Google Chrome Extension. Ilmu ini Mia dapat semasa Kursus CSS tempohari. Amat memudahkan untuk kita printscreen keseluruhan atau sebahagian laman web atau blog.

Fungsinya...
Capture the whole page or any portion, annotate it with rectangles, circles, arrows, lines and text, blur sensitive info, one-click…

 Capture
 1. Capture or clip selected area, or all visible portion, or entire page
 2. Support  PNG format
 3  Support  horizontal scroll when capturing 


 Annotate & Edit
 1.Annotate it with rectangles, circles, arrows, lines and text
 2.Crop and scroll & Show crop area dimension 
 3. Use eraser to hide sensitive information 
 4. Copy the screenshot  and paste it to gmail etc. Support Windows and Linux. 

 Save & Share
1. Save to Local
2. One-click to upload to awesomescreenshot.com and get a shareable link 
3. Support Google Drive (Gdrive) Now. 
3. Save very large image, by pass the 2M limit. No crash any more. 

Tutorial ini akan membantu anda cara-cara untuk memasang atau install ke dalam browser Google Chrome. Jom kita cuba install... Sila klik pada gambar untuk besarkan.

 Sila klik pada link SINI dan kemudian tekan butang Tambahkan Pada Chrome.

Kemudian klik pada butang Add.


Mesej ini akan dipaparkan dan anda telah berjaya install Awesome Screenshot.

Klik pada icon Awesome Screenshot dan anda sudah boleh menggunakannya.

Selamat mencuba!

banyak kegunaannya... belum cuba, belum tahu...

58 comments:

  1. Thnk for sharing... Nk try nnt... :-)

    ReplyDelete
  2. nak try nanti...thanks kak mia sharing dengan kami

    ReplyDelete
  3. Yay, installed it! :D Thanks, Kak Mia =)

    ReplyDelete
  4. Terima kasih kak mia..nak cuba la (^_^)

    ReplyDelete
  5. Style2.. nnt nak cuba install.. thanx kak mia.. :D

    ReplyDelete
  6. Saya selalu juga guna benda tu untuk hasilkan image yang diperlukan untuk sesetengah artikel saya. memang awesome pun benda tu.

    ReplyDelete
  7. Boleh try SnapaShot juga... nie stand alone software... search software tu then download laa... function lebih kurang sama jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo yang ni boleh dicuba nanti... macam best je..

      Delete
  8. SnapaShot boleh capture image dari semua aplikasi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus tu... terima kasih sudi berkongsi di sini ya izni hafiz..

      Delete
  9. wah thanks kakmia.. dah install da... :)

    ReplyDelete
  10. Ini sesuatu yang baru buat saya kak mia.. ^_^

    TQ for sharing..

    ReplyDelete
  11. ooh sama la kita, sy pon guna awesome screenshot ni...mmg sng nak buat screen shot...lepas tu boleh edit sekali dan save ke google drive kalau nak....rasanya kelebihan dia kita takyah nak install kat dalam komputer....

    ReplyDelete
  12. Thanks for sharing kak Mia......
    Best ni....
    Takyah nak guna paint berbagai2....

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum mia...mama dah cuba tapi gambarnya kecik ke bawah pula tu mcm mana nak pendekknnya...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam mama... memang macam tu kalau blog mama panjang ke bawah.

      Delete
  14. bolehlah cuba nanti..
    Terima kasih Mia sudi berkongsi ilmu.

    ReplyDelete
  15. Excellent. This is a very useful tip. Thanks for sharing. I'm using Google Chrome for my laptop and mobile phone. This is brilliant.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks amir.. hope this maybe very useful to you.. ;)

      Delete
  16. kalu guna photoscape pun sama jugakkan mia

    ReplyDelete
  17. tahun lepas iha pakai ni jugak kak Mia.. tapi masa kat laptop je la, skrg laptop belum repair lagi..

    ReplyDelete
  18. owh saya selama ni guna gadwin printscreen.tq ye sis mia...nak cuba ni pulak :)

    ReplyDelete
  19. Thank you so much. Muz dah buat dan baru cuba tadi. Senang yg amat siap boleg edit terus. Mudahlah pasni... ;)

    ReplyDelete