image Fenomena kena tindih : Kepercayaan atau kebenaran - Mia Liana

SAPS Ibu Bapa ok? berikut adalah laman semak keputusan peperiksaan online SAPS Ibu Bapa yang rasmi oleh KPM

Sunday, 27 June 2010

# Health

Fenomena kena tindih : Kepercayaan atau kebenaran


Hanya untuk berkongsi maklumat... saya ada terbaca segmen pengalaman menyeramkan dalam     'Book and  Readings ', byk sgt orang dok citer pasal pengalaman kena tindih ni... betul ker kena tindih disebabkan gangguan makhluk halus seperti jin atau hantu.

Ramai antara kita yang menterjemahkan bahawa kena tindih seperti tak boleh menggerakkan seluruh badan, hujung jari, terasa berat kat dada... nampak benda2 pelik (hantu, makhluk hitam dan sebagainya).

Kalau saya tanya, saya yakin mesti ramai jawab pernah kena. Saya pun secara jujur mengakui pernah ada pengalaman kena 'tindih' ni masa sekolah menengah dulu. Adalah dalam 3-4 kali jugak. Masa tu saya sedar... boleh bukak mata separuh. Saya tau saya sedar... tapi takleh gerak. Kengkadang geram gak sbb takleh gerak... pastu 5 minit barulah leh gerak. Saya dulu pun takut... mmg ingatkan kena hempap dah... lepas boleh gerak tu seram sejuk jer...

Tapi setelah saya dewasa dan banyak membaca pasal biologi tubuh badan manusia, barulah saya tau kebenaran dia. Ni saya nak citer sket pasal fenomena hempap/tindih ni atau nama medicalnya 'sleep paralysis'.

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur' adalah condition yang terdiri daripada paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara). Temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis).

Kebiasaannya, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM stage  (rapid eye movement) .... waktu nyenyak ni, bijik mata kiter bergerak2. Otak akan bagi tau badan kita suruh rehat. So, badan kite kira macam switch off kejap... REM atonia (tader muscle tone).

Otak kiter pun ader switch off button dipanggil RAS - Reticular Activating System. Bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni. So tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas, etc.) jer yang on.... kirenyer screen saver laaa or hibernate.

So, bila kita bangun, RAS switched on balik.... kita sedar fully awake state tapi kadang2, electrical signal tak di activate kan oleh otak untuk switch on balik badan kiter. Maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika sebelum otak nak activate balik.... mmg menakutkan tapi benar.

Tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full. Kadang2 partial atau sebahagian jer... tu ader yang boleh gerakkan ibu jari tapi badan lain lumpuh, etc. Dan lagi satu, sleep paralysis ni selalu jugak datang sekali dengan hallucinations (halusinasi) samada dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak benda2 yang bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa macam ada sesuatu yang sentuh/hempap/ tindih, dll.)

Antara sebab atau benda2 yang boleh men'trigger' sleep paralysis:
  1. tidur dalam posisi terlentang terlalu lama
  2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
  3. sleep/rest deprivation (tak cukup tido la tu... penat sgt)
  4. stress yang byk kat otak... masalah keluarga, kewangan, bla2...
  5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( selalu dok lepak rumah jer tetiba esok gi panjat gunung, kayuh beskal...aktiviti extreme)
  6. orang yang ader penyakit narcolepsy
Sumber : Email dari seorang kawan

19 comments:

  1. ooowwwhh.. gitu rupenye..
    kwn2 ramai dah pernah kene..
    punyer serius muke diowg citer.
    huhu,

    ReplyDelete
  2. bila taw dr seri teori rase lega la sikit.. tp mcm adik zaza dia ckp nmpk 'benda' tu time kena tindih.. smpai nangis2.. hmmm..

    ReplyDelete
  3. owhh kak mia..
    kira sbb kan tbh bdn kita sndri la ehh
    bukan sbb 2... :)

    ReplyDelete
  4. tu ler pernah juga kena..tapi tak tahu ler mainan tidur jer kot

    ReplyDelete
  5. ohh mcm tu ke... seriuss, nasib baik saya takpenah kenaaaa

    ReplyDelete
  6. coment dsini aja...blognya unik juga...http://vapraboys.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. yup..
    mmg dah tau pasal benda nih dari segi teori sains...
    tp belalang pernah kene tindih dan nmpk benda tuh...imaginasi atau benar yea?

    ReplyDelete
  8. susah nak cakap. antara realiti dan fantasi. tapi dari sudut sains.. inilah jawapannya...

    ReplyDelete
  9. selalu jugak kena and now baru dapat info yg macam ni. thanks :)

    ReplyDelete
  10. saya pernah juga kena mcm tu..hehe..xbasuh kaki kot sblm tdo..:-)

    ReplyDelete
  11. ohh yeke...betul la tuh kot...sofia pun penah kene time kat matrik dulu..hehe

    regards,
    Triplesmiley & 1 Sweet Love

    ReplyDelete
  12. Kak Sweetie juga pernah kene begitu, masa baru pindah rumah sewa kat kampung. Duk hujung dari rumah2 lain, tidur kene tindih dgn lembaga hitam tu besar cam berbulu lebat, buat kita lemas sangat.bila kak sweetie baca ayat kursi barulah terlepas dari lembaga tu. Aper tu yer?

    ReplyDelete
  13. betuk ke kena tindih ? kurang pasti. mungkin juga salah satunya kita tidur dengan cara yang tak betul. lepas ni make sure tidur dalam keadaan posisi yang betul tau. jangan main belasah je. hehehe :d

    ReplyDelete
  14. Tulah orang melayu, percayakan sangat benda2 tahyul nie

    ReplyDelete