image 6 Sebab Beruntungnya Wanita Mempunyai Rahim - Mia Liana

Friday, 10 February 2012

# Tazkirah

6 Sebab Beruntungnya Wanita Mempunyai Rahim

Sumber Gambar : Filem Ombak Rindu
 1. Dia bekerja dengan Allah..jadi 'kilang' manusia.Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh. 7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap di waktu itu sembahyang terbaik darinya.
 2. Cuti bersalin juga sehingga 60 hari. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi, cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah..Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang...sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya.. 
 3. Satu lagi berita gembira untuk wanita, sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya..lahir saja bayi, seluruh  dosanya habis.. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid.. Allah izinkan terus masuk Syurga.. 
 4. Untuk peringatan semua wanita yang bersuami: Seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.
 5. Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan Pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat,dia tak nak masuk syurga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga. Di dunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini. 
 6. Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat di dalam dan di luar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain. Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. Dan semua lelaki fahami hati naluri seorang wanita dan  isteri agar tidak derhaka denganNYA.
sumber : emel

p/s: renung-renungkan....

7 comments:

 1. Bersyukur sbb jd wanita. Alhamdulillah :)

  ReplyDelete
 2. Alhamdulillah...syukur dijadikan sebagai wanita, perempuan, ibu...senang masuk syurga juga senang masuk neraka juga..

  ReplyDelete
 3. Alhamdulillah.. syukur sebab dilahirkan sbgai perempuan.. :)

  ReplyDelete
 4. tu la kan... beruntung jadi kaum hawa. tapi kaum kita jugak la yang banyak terhumban ke api neraka kan?

  salam perkenalan ye.

  ReplyDelete
 5. beruntung dilahirkan sebagai seorg perempuan :)

  ReplyDelete
 6. Heboh 'dragons' di tanah tinggi Cameron Highlands..lawat Gallery Magic Potions Taman Royal Lily Tanah Rata

  ReplyDelete