image Trafik Mialiana.com Pada 8 Mac 2012 - Mia Liana

Friday, 9 March 2012

# Blog Matters

Trafik Mialiana.com Pada 8 Mac 2012

Tibalah masanya untuk buat laporan trafik pada hari Khamis, 8 Mac 2012. Hari ini dalam sejarah di mana Mia ada buat 2 entri SEO tentang SBPA. Kali pertama Mia buat ni. Mia kan penjawat awam / kakitangan kerajaan. Tentulah teruja nak tahu sangat tentang pengumuman yang penting tu. Siap rakam audio lagi.
  1. Jom Tengok Siaran Langsung Program Khas Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) 8 Mac 2012 | Live Streaming | TVONLINE
  2. Rakaman Audio Pengumuman Khas Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) 8 Mac 2012
Syukur sangat, ramai yang datang blog ini. Secara keseluruhannya, sebanyak 1210 uv (unique visitor) datang ke blog ini dengan mempunyai sebanyak 1712 pageviews. Paling yang tinggi ialah di antara jam 10.00 pagi hingga 11.00 pagi iaitu sebanyak 242 uv. 

Jom tengok screenshot yang Mia printscreen dari akaun Nuffnang. zasss...

klik pada gambar untuk besarkan

Hmm... statistik Google Analytics agak beza sedikit daripada Nuffnang iaitu sebanyak 1305 visits. Lagi lengkap laporan trafiknya. Jom tengok screenshot dari akaun Google Analytics pula. zassss...

klik pada gambar untuk besarkan

Sebenarnya, trafik blog Mia ni sentiasa maintain daripada 350 - 450 uv sehari. Tak selalu lebih 500uv. Maklumlah blog personal. Cuma kena maintain dan rajin update selepas ini.  Bro Framestone banyak memberikan suntikan semangat dan galakan pada Mia. Siap bagi tips-tips yang membina. Cukup bermakna buat Mia. Mia dah cuba buat, ternyata memang boleh lebih 500uv sehari. Akhirnya, Mia telah lulus dan berjaya dipilih dalam Projek 100 Bloggers | Bro Framestone. Terima kasih ya Bro..

Blogger lain pun boleh juga. Jom lah join ya... Yang penting kita sanggup nak berusaha...

p/s: baru je printscreen ni. tak sempat printscreen sebelum pukul 12.00 pagi tadi. Sedang busy dengan projek sistem.

40 comments:

  1. tinggi trafik sini.. congratz, kak mia ^^

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. terima kasih. trafik hasil daripada entri seo semalam...

      Delete
  3. tahniah kak..mcm mana nk tahu terpilih ke tak ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak mia dapat sms dari bro, kata blog akak dah lepas semalam.

      dalam seminggu ni bro banyak amik berat. tanya tu tanya ni... dan bagi nasihat suruh buat macam tu.. macam ni.. kak mia ikut nasihat dia dan kreatifkan idea dia tu dalam blog. hehehe...

      jangan lupa add bro dalam fb...

      Delete
  4. Replies
    1. terima kasih fieda... fieda pun rajin datang blog mia.

      Delete
  5. Replies
    1. terima kasih. ok. mia dah tolong klik kan link tu...

      Delete
  6. tahniah mia...
    seonok tgk traffik tinggi gitu...

    p palang s
    meh la komen lagi kat SINI....
    :)

    ReplyDelete
  7. tahniah.. walau pun terlambat post entry tu tetapi tetap dpt view tinggi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... hehehe... ramai blogger yang buat entri tu semalam...

      Delete
  8. tahniah akk... tingginya trafik... berkali2 ganda dari saya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih.... dwaty pun boleh buat juga..

      akak pun baru je belajar ni.. heheh

      Delete
  9. banyak ye la.saya nak maintain 100 UV pon payah je rasa.tahniah

    ReplyDelete
    Replies
    1. mia pun mula-mula dulu rasa memang payah. tapi nanti dah lama-lama akan juga merasa tahap seperti ini. (yang diidamkan mia masa dulu)

      Delete
  10. tips kak! zuan nak masuk projek tu.. tapi uv secara purata dalam 250 je sehari

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh naik lagi tu.. tambah lagi separuh genap 500uv. mula pelan2 dulu, ubah yang mana patut dan buat entri sendiri.

      add la bro dalam fb, nanti dia bagi nasihat..

      Delete
  11. bagus mia..teruskan lagi buat entri2 seo macam ni..semalam saya cek kat page google pasal sbpa tu,memang entri mia duk paling atas sekali dalam page depan google..duk nombor 1..saya duk bawah mia..kihkihkih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mimi lagi teror... hari-hari ada entri SEO. Mia cuma buat yang ada kaitan dengan Mia je.

      Delete
  12. wah! blog luqman pon x pernah sampai 1000 unique visitors..huhu..cun la..hehe~

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni pun mia baru cuba2 belajar buat entri SEO... tu yang trafik naik...

      Delete
  13. tahniah...mmg blogger hebat la akak ni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih. masih lagi banyak yang perlu dipelajari..

      Delete
  14. tahniah MIa..

    kakyong dah laluinya saat mcm ni dulu.. best jer perasaan tu..

    tp skrg ni merudum semula, sbb dah sibuk.. x dpt nak fokus sgt.. tp tetap berblog, sbb minat.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la yang mia paling risaukan. sebab blog ni kena maintain selalu...

      kak yong siap tukar wordpress dulu... tentu trafik mencanak-canak dulu... kagum.

      Delete
  15. kak Mia kerja penjawat awam bahagian apa ye?
    Kat pejabat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya.. kat pejabat sebagai penolong pegawai teknologi maklumat, di bahagian ICT

      Delete