image Review #5 - Semakan Syarat Kelayakan Program IPTA : i-MAS-C-U - Mia Liana

Sunday, 31 March 2013

# Segmen Follow Dan Blogwalking

Review #5 - Semakan Syarat Kelayakan Program IPTA : i-MAS-C-U


Tahniah diucapkan kepada Cik Laili kerana terpilih memenangi Segmen Follow & Blogwalking #2. Marilah sama-sama kita terjah entri terbaik Cik Laili...


Semakan Syarat Kelayakan Program IPTA : i-MAS-C-U

Pengumuman keputusan SPM 2012 telahpun diketahui pada 21 Mac 2013. Tahniah diucapkan kepada pelajar yang telah berjaya mendapat keputusan cemerlang di dalam SPM. Sudah tentu ibu bapa/penjaga, guru-guru serta sahabat handai bangga dengan kejayaan anda.

Di sini saya ingin kongsikan satu sistem yang membolehlah lepasan SPM dan STPM menyemak kelayakan yang ditawarkan di IPTA dan boleh digunakan sebagai panduan untuk memilih jurusan yang layak anda mohon semasa mengisi borang UPU online.





Selanjutnya, klik SINI untuk terjah.

Wahh... bagusnya bila ada sistem khas untuk menyemak kelayakan bagi semua program yang ditawarkan di semua IPTA seluruh Malaysia. Masa dahulu, tiada pula sistem seperti ini. Kena semak secara manual dan baca buku program yang ditawarkan. Mengambil masa yang agak lama. Sekarang, dengan sistem ini pelajar lepasan SPM, STPM dan Matrikulasi KPM boleh ketahui dengan pantas sama ada layak atau tidak untuk memohon jurusan yang ditawarkan oleh IPTA berkenaan. Semoga berjaya menempatkan diri di IPTA nanti.

segalanya mudah dengan sistem....

26 comments:

  1. Saya dulu sempat merasa selak buku panduan sehelai demi sehelai... ;)

    ReplyDelete
  2. Sekarang serba-serbinya mudah. Syukur dgn segala kemudahan yang disediakan utk kita..

    ReplyDelete
  3. dah senang budak2 sekarang kan kak mia, x macam kita dulu2... ^_^ btw, entri ni sangat bagus...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik laili yang pandai berkongsi info2 yang macam ni..

      Delete
  4. wah!! bagusnya ada sistem cam gini... senang aje budak-budak sekarang...

    ReplyDelete
  5. xbleh dipercayai sangat sistem ni...
    yakin akan rezeki ALLAH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sistem ni untuk bantu semak sama ada layak atau pun tidak.. untuk dijadikan panduan ketika mengisi borang UPU online nanti..

      Delete
  6. segala kemudahan tersedia untuk kita, hanya kita saja nak ke tak nak kan, hehe

    ReplyDelete
  7. a ah mmg mudah ada sistem camni...masukkan je result dah boleh tahu course apa yg layak...takde la mcm dulu nak kena tgk gambar2 kat prospektus...bila rasa dah best dan berkenan, syarat pulak tak lepas...hehe kenangan...

    ReplyDelete
  8. bagus entry dia ni..sebab isi borang upu online ni mmg ada yang tak reti

    ReplyDelete
  9. beruntung budak2 sekarang ada sistem online macam gini...pernah buat utk anak last year melalui online jer...mudah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang beruntung sangat masa sekarang ni kan kak sukma..

      Delete
  10. sekarang semuanya dihujung jari...klick aje...mudah

    ReplyDelete
  11. Mula2 tgk tajuk, ingat kan tajuk lame.. sekali yg review punyer... :-)

    ReplyDelete