Tutorial Cara-Cara Nak Buat Segmen Copy Paste

Monday, March 25, 2013

Tutorial Cara-Cara Nak Buat Segmen Copy Paste

Tutorial Cara-Cara Nak Buat Segmen Copy Paste

Diharap ini dapat membantu para blogger dalam membuat segmen copy paste seperti yang Mia maklumkan dalam entri SINI. Semoga idea segmen copy paste dari Mia ini menjadi sumber inspirasi kepada blogger lain.

Langkah-langkahnya adalah seperti berikut :
(klik pada gambar untuk besarkan)

Buat Entri Segmen

Mula-mula, buatlah entri untuk segmen yang hendak dianjurkan. Mia ambil contoh masa nak buat entri  Giveaway Naili Shoppe Di Mialiana.com





Cara Nak Dapatkan URL Entri Segmen

Ambil Dari Post Settings di sebelah kanan.



Kemudian linkkan banner dan tajuk segmen dengan URL entri tadi.



Copy Coding Entri Segmen

Klik pada HTML dan kemudian highlight semua coding dan copy.




Kotak Segmen

Download dahulu template kotak segmen di SINI.

Selepas download, cuba buka fail tadi menggunakan aplikasi Notepad.



Nampak tak ayat ini, * isikan butiran coding entri di sini * gantikan dengan coding entri segmen yang telah di copy tadi. Dah siap, Save dahulu.


Seterusnya, copy semua coding di dalamnya untuk langkah selanjutnya.


Masukkan Kotak Segmen Ke Dalam Entri Segmen

Edit entri segmen tadi dan masukkan ayat Copy Coding Entri Yang Disediakan Ini : di ruangan Compose.



Klik pada HTML, dan cari ayat Copy Coding Entri Yang Disediakan Ini :


Paste kan coding kotak segmen tadi di bawah ayat Copy Coding Entri Yang Disediakan Ini :

* mia tambah tag center sebelum dan selepas tag span untuk center kan kotak segmen

 tag center sebelum tag span

tag center selepas span

Hasilnya, bila kita klik pada ruangan Compose akan jadi begini..



Publish Entri Segmen

Barulah boleh Publish entri segmen tadi dengan jayanya. Selamat mencuba..


Berpeluh-peluh nak menyiapkan entri tutorial ini dengan terperinci demi permintaan blogger-blogger sekalian. Kalau baik hati, silalah kreditkan pada Mia ya....

Entri berkaitan :
Segmen Teknik Copy Paste Jadi Inspirasi Pada Blogger Lain

102 comments:

  1. waa.aa....bagus bagus. senang untuk mereka yg nk buat segmen. kalau ada nak buat GA n minta sponsored. nanti bagitau yea.

    ReplyDelete
  2. rajin kak mia tolong blogger lain :)

    ReplyDelete
  3. memang senang ikut cara kak mia nie ... thnx k.mia ^^

    ReplyDelete
  4. panjang nya.. tp berguna untuk semua ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... camni la yang rasanya orang boleh faham..

      Delete
    2. @Eraz.. Panjang turorial ni tapi hasilnya mmg senang nak faham siap ada printscreen lg. Thanks n tahniah buat kak mia

      Delete
  5. Terima kasih Mia kerana sudi berkongsi ilmu yang amat bermanfaat ni. Nampak macam rumit je tapi macam biasa kena cuba baru tahu kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 kak salmi.. boleh tu... nanti buat pelan2 ya..

      Delete
  6. Replies
    1. baca pelan2 syazwani.... nanti lama2 akan faham..

      Delete
    2. @syazwani.. Hehe, baca pelan2, insyaallah mesti dpt faham nnt

      Delete
  7. yes..ada dah nnt kalau nak buat segmen rujuk sini jer

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah..nice sharing kak mia
    cara camni lg memudahkn peserta nk join

    ReplyDelete
  9. bagus panduan ni , nanti boleh try

    ReplyDelete
  10. Terima kasih kak mia. Tp nk kena pelan2 buat ni sbb xbegitu paham sgt. Hehehehe...

    ReplyDelete
  11. Ooo bru rietta taw...boleh upenye copy gtu gaya....hehehe....thanks Mia....

    ReplyDelete
  12. terima kasih kak mia, sgt membantu para bloggers utk buat segmen or GA.. ^______^

    ReplyDelete
  13. wahh akhirnya... kongsikan jugak ..terima kasih :)

    ReplyDelete
  14. tutorial yang mudah untuk rakan2 baru try =)

    ReplyDelete
  15. wah terbaik ada tutorial...tapi mmg betul...nak buat tutorial ni sebenarnya 100 kali lebih payah dari nak buat benda yg diajar tu...nak kena sediakan gambar2nya lg...hehe bukanlah payah apa...cuma remeh dan ambil masa yg panjang...oleh itu sy ucapkan terima kasih utk tutorial ini... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju.. Mesti kak mia dok dpn laptop berjam-jam untuk buat tutorial ni.

      Delete
    2. uikkk... entri ni dalam draft sehari dua... pening juga nak terangkan camne... hehehe dj..

      Delete
  16. Salam,
    terima kasih...Inilah yg dinanti2kan. Perkongsian ilmu yg sangat bermanfaat utk kemudahan bersama, semoga Mia bertambah sukses dan berjaya. Keikhlasan berkongsi ilmu memberi amal jariah berpanjangan, Terima kasih Mia!

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum mia...bagusnya dpt belajar dr tutorial mia ni...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam mama... terima kasih ya..

      Delete
  18. Bagusnya kak mia..rajin buat tutorial..Dengan penjelasan yang jelas lagi..ada gambar..mudah nak faham. Terima kasih kak mia sebab sudi share. Bermanfaat sangat2. ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dgn ada gambar mmg buat kita lebih paham. Nampaknya kak mia tahu utk buat pembaca puas dgn tutorial ni.. Hehe

      Delete
    2. tu lah dj.. kalau takde gambar , susah kak mia nak terangkan kasi faham... huhuh

      Delete
  19. Tutorial yg sgt bagus.. Rmai dh yg mula ikut tutorial kak mia ni..

    ReplyDelete
  20. insya Allah boleh mencuba nanti ^__^

    ReplyDelete
  21. Terima kasih kak Mia....jasamu dikenang..

    ReplyDelete
  22. Terima kasih kak mia... :) baru tau macam mana...

    ReplyDelete
  23. Thanks Kak Mia..saya akan cuba buat segmen pertama saya nanti

    ReplyDelete
  24. Thanks sis for sharing this, nak guna for upcoming segmen lah :)

    ReplyDelete
  25. baru scroll2 nanti nak try buat..
    thanks mia

    ReplyDelete
  26. tq kak. rina ikut ye..

    Baru first time nak buat segment ni.
    CRedit to akak sebab ajar kami semua beginner =)

    www.rinaprettyhealthy.com

    ReplyDelete
  27. waaa...baru tau ni...tq2!

    http://lonafreak.blogspot.com

    ReplyDelete
  28. Teetanya mcm mana mia buat kotak pada segmen2 mia..terjawab sudah harini;)

    InsyaAllah akan apply pada next segmen ena

    ReplyDelete
  29. bookmark ajelah ya....lain kali mana tau nak buat GA kan...thanks mialiana.

    ReplyDelete
  30. nice info...


    http://macammacamcite.blogspot.my

    ReplyDelete
  31. terima kasih kak mia...lagi tak cuba lagi tu tak faham...one day nak kena cuba juga tutorial ni

    ReplyDelete
  32. Bagusnya tuto mia nieee.. terimakasih sgt. Sblm ini Nk join mana2 GA tak gheti.

    ReplyDelete

The author will not be responsible for any comment left by the readers. Please comment using polite language. Thank you.

Top Supporters February 2017