image Portable Wi-Fi Hotspot - Mia Liana

SAPS Ibu Bapa ok? berikut adalah laman semak keputusan peperiksaan online SAPS Ibu Bapa yang rasmi oleh KPM

Sunday, 21 April 2013

# Entertainment Matters # Tips

Portable Wi-Fi Hotspot

Portable Wi-Fi hotspot terpaksalah digunakan di kala kuota broadband telah habis bagi mengakses internet. Salah satu kemudahan yang dalam smartphone.

Nasib baiklah pelan data handphone Samsung Galaxy S Advance Mia ni masih banyak lagi kuota. Dah guna tidak sampai 1GB pun. Masih ada lebih 2GB sehingga akhir bulan ini.

Apalagi terus buat Tethering or Hotspot Active di handphone ini supaya notebook boleh connect secara wireless. Sungguh memudahkan.


Leganya.... Masalah internet telah selesai. Tetapi jangan lupa letak password. Nanti jiran-jiran pun boleh tumpang sekaki. Lagi cepat habis kuota nanti.... huhuhu tapi kalau nak buat amal kebajikan apa salahnya...

pelan data di handphone amat penting sekarang ini....
Published with Blogger-droid v2.0.6

72 comments:

  1. Pernah wat macamnie. Memg sangat2lah membantu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..kak.nk tanya..apabila saya tukar pasword asal hset 2..trus xdpt akses wife 2..nk connect xdpt..keluar troubshhot jer..xkuar pun utk masukkan pasword 2..
      ke mmg xbleh klu kita tukar pasword yg dia bagi 2..samsung note 2..skrg sy connect open..tnpa pasword..sbb nk sambung kat laptop sy.

      Delete
  2. Replies
    1. ada kat setting wireless and network pastu pilih tethering and portable hotspot..

      Delete
  3. huhu senang je kan..ada backup internet...hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah mime... kot-kot mana tahu ada emergency ke...

      Delete
  4. Untuk backup, boleh la... kalau guna untuk main access, jenuh la... guna 3G slow bangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yupp izni... buat ada-ada je ni... janji boleh akses internet. yang penting dapat update blog heheheh

      Delete
  5. dulu selalu guna tp bila hpun 2 minggu dah abis kouta.. bila slow tepun nak bukan FB pun berjinggut... hehheeh
    skrg beli wifi utk rumah
    buat sharing kalau terdesak sgt.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo ok juga tu bile ada wifi kat rumah.. lagilah laju.. ;) thanks ya sop..

      Delete
  6. bestnya...ahhaa..ajar lyeen kak mia..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada lyeen... cuba cari kat setting wireless and network pastu pilih tethering and portable hotspot.. aktifkan. terus dah boleh guna..

      Delete
  7. assalamualaikum mia...wah best juga tapi x pernah gunakn pun...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam mama... takpe boleh cuba nanti. mama kan ada pakai tab..

      Delete
  8. Haah...rietta pown gna cmtu gak...sbb mls nk connect byk byk....tethering jer...

    Psss..itu la...ada org, dgn xrasa bersalah hack pasword wifi org len....

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah.... yang hack tu yang masalah. tak suka. kalau nak guna, keluarlah modal sendiri kan rietta... ;)

      Delete
  9. masalah kuota yg tak cukup sering melanda blogger.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang itulah hakikat sebenarnya thomas... huhuhu

      Delete
  10. Saya tak reti sangat bab teknologi canggih nie...guna pun handphone hitam putih aje heheeee..

    ReplyDelete
  11. Dulu sblm ada wifi dlm rumah sy guna kaedah ni la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo.. sekarang bila ada wifi lagilah laju kan mieza..

      Delete
  12. carl pernah buat macam ni. time tu broadband buat hal. terus connect pakai hp. haha tapi limit mudah habis. bhahahaha =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang pun sebab bila pakai notebook lebih banyak guna KB... memanglah cepat habis... ;) thanks carl..

      Delete
  13. boleh Mia terangkan cara-caranya ...saya pakai android juga,tapi tak pernah guna benda ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba ida cari kat setting wireless and network pastu pilih tethering and portable hotspot.. aktifkan. terus dah boleh guna..

      yang setting tu ada kat samsung. kalau jenis lain mungkin berlainan sedikit.

      Delete
  14. Kakak tak pandai dan tak biasalah guna handphone Mia. Macam tak puas sebab skrin comel... dah tua sebenarnya mata tak puas hihi..

    ReplyDelete
  15. tak pernah cuba sbb br tau,,tq bgtau..

    ReplyDelete
  16. saya guna blackberry jer, so plan data tu lain sikit....tapi WIFI hotspot amat penting kala plan data saya over...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo... mana2 pun sama je kan kak sukma... yang penting buat wifi hotspot..

      Delete
  17. kalau x ada pelan data ibarat x bermakna smartphone kan kak Mia? ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. yupp farah... ibarat hidup segan mati tak mahu... ;)

      Delete
  18. handphone ak tak berapa nak canggeh...haha

    ReplyDelete
  19. ehh , nina tak tau pun pasal ni , thanks share kak mia :)

    ReplyDelete
  20. terbaik la kan kalo ada android.. hihihih

    ReplyDelete
  21. hehehheee yg bab jiran2 tu mmg tak dapek nak nolong....haha

    ReplyDelete
  22. alhamdulillah...remy guna celcom promo utk company....rm 50 hinggit jer unlimited internet excess every month......

    ReplyDelete
  23. Wah..bestnya kak mia..hehe..saya pakai broadband ni, memang siput sedutlah jadinya. Nak loading pun alahai..lamanya lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu kena banyak bersabar dengan siput sedut tu.... aini...

      Delete
  24. Sudah menjadi trend masa kini untuk daftar data plan dengan telco provider. Daftar qouta yang paling rendah pun sudah cukup jika hanya untuk browse internet, facebook, twitter, dan email.

    Penulis juga menggunakan cara yang sama (aktifkan personal hotspot guna mobile phone) jika berada diluar rumah contoh di rumah mertua, restoran, atau mana-mana di tempat awam. Tujuannya adalah untuk anak-anak access ke internet menggunakan mobile phone sendiri atau tablet mereka.

    Jika dirumah mereka akan gunakan home wifi yang penulis pasang untuk kegunaan seisi rumah. Jadi tidaklah banyak qouta mobile data plan yang digunakan jika berada di rumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang macam tu lah amir... dah keperluan sekarang. terima kasih ya..

      Delete
  25. Replies
    1. huhuhu takpe mv... kalau emergency nanti bolehlah guna..

      Delete
  26. buat masa ni xguna lagi. sebab kat rumah dah kat ofis mmg dh ada wi-fi. berjalan keluar mmg jarang online, sbb sibuk berjalan. hehehe, tp mmg berguna la benda tu buat masa ni kan kak mia

    ReplyDelete
    Replies
    1. yuppp baby... kot2 ada urgent ke.. boleh la guna...

      Delete
  27. Sekarang ni macam-macam ada kan Mia. Kena bijak memanfaatkannya..

    ReplyDelete
  28. best kan kalau ada android . hihihih :)

    ReplyDelete
  29. kenapa wifi portable hotspot saya tak boleh connect?
    kalau saya nak connect mesti ada tanda macam ni warna kuning ---> ( ! )

    ReplyDelete
  30. tolong bagi tahu saya ni fb saya --->https://www.facebook.com/Azskel?ref=tn_tnmn

    ReplyDelete
  31. kenapa kat wifi hp ndroid wrna putih je,,tak wrna hjau,xleh connect wifi

    ReplyDelete