image Page Speed Insights - Kira Skor Kelajuan Blog - Mia Liana

Wednesday, 17 April 2013

# Tutorial

Page Speed Insights - Kira Skor Kelajuan Blog

Page Speed Insights - Kira Skor Kelajuan Blog

Page Speed Insights merupakan salah satu tools yang boleh menganalisis kandungan laman web atau blog dan memberikan cadangan penambahbaikan supaya loading menjadi lebih cepat.

Caranya :
  1. Sila klik https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights
  2. Masukkan URL blog
  3. Keputusan analisis dan cadangan penambahbaikan dipaparkan

Jom.. kita cuba semak berapa skor atau markah untuk kelajuan blog kita.. 

sila klik pada gambar untuk besarkan

sila masukkan URL blog dan klik butang ANALYZE

laporan analisis untuk desktop - 90/100


laporan analisis untuk mobile report - 91/100


Alhamdulillah, keputusan skor (page speed score) untuk blog ini bagi analisis desktop 90/100 dan untuk analisis mobile 91/100. Laporan analisis dikategorikan mengikut keutamaan (priority). Nampaknya cuma ada sedikit penambahbaikan yang harus dilakukan bagi mengoptimumkan prestasi kelajuan blog ini.

selamat mencuba!

57 comments:

  1. cekidot.. langsung ke TKP nih kak

    makasih sharenya.

    ReplyDelete
  2. MQ 76 out of 100... Banyak lagi nak ke Mia ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm kurang daripada 80 tu.. boleh buat penambahbaikan sedikit, mungkin dengan buang widget2 yang tak penting..

      Delete
  3. nice sharing kak mia, lepas ni boleh try check plak :)

    ReplyDelete
  4. da buat kak...dia komen camni
    High priority. These suggestions represent the largest potential performance wins for the least development effort. However, there are no high priority suggestions for this site. Good job!

    terbaik! hahahaha

    ReplyDelete
  5. sy 57 jerk.mksdnyer lemah lah yer... :) ehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah harith... cubalah ubah mana2 yana patut dan check semula nanti..

      Delete
  6. IzzatEshak.com got an overall PageSpeed Score of 76 (out of 100)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok tu izzat.. kena adjust skit tu. kasi up atas 80 ya.. ;)

      Delete
  7. boleh cek tuk blog eca...lama xcek2 mcm ne.hehehe

    ReplyDelete
  8. terima kasih kak mia, dah lama tak check berat2 blog bagai ni, hahaha, dapat 92 je, hehe

    ReplyDelete
  9. Ohh..saya dah cuba..hehe..91. terima kasih kak mia.

    ReplyDelete
  10. nice info....camni senang sikit sebab ada suggestion sekali...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yuppp... senang nak perbaiki blog dengan cadangan yang diberi...

      Delete
  11. terima kasih share benda alah ni kak..

    ReplyDelete