image Tukar Nama Blog Di Bloglist - Mia Liana

SAPS Ibu Bapa ok? berikut adalah laman semak keputusan peperiksaan online SAPS Ibu Bapa yang rasmi oleh KPM

Monday, 9 September 2013

# Tutorial

Tukar Nama Blog Di Bloglist

Sebenarnya kadang kita tidak sedar betapa pentingnya bloglist kepada kita. Ia memudahkan kita untuk mengetahui entri terkini rakan blogger yang ada di dalamnya. Tetapi adakah kita sedar kadang paparan nama blog juga penting supaya kita lebih ingat blog rakan kita. Jangan lupa juga, terkadang bloglist kita juga digunakan oleh pengunjung untuk berkenalan dengan rakan-rakan blogger kita. Mungkin ada kisah yang menarik atau saja nak berkenalan.

Untuk itu, Mia tukar nama blog sebab kadang ada nama blog yang tidak seragam dari segi huruf besar, huruf kecil, simbol dan lain-lain. Jadi, selalunya apabila Mia tukar senarai bloglist baru maka Mia akan juga tukar nama blog supaya senang Mia ingat dan pengunjung pun sedap mata memandang. Terpulang... sama ada nak buat ataupun tidak.

Menukar nama blog mengikut kesesuaian dengan gunakan Configure Blog List dan klik pada Rename.



klik pada gambar untuk besarkan

Dan inilah hasilnya....

Kali ini apabila bloglist tidak berada di dalam tabber widget, ia akan lebih mesra pengguna kepada mobile web. Pengguna tablet akan senang untuk melihat bloglist di blog ini dengan mudahnya.

Sekadar pendapat Mia dan terpulang pada hak masing-masing. Diharap jangan ada yang berkecil hati dengan entri ini.

 tutorial yang simple dari Mia...

69 comments:

  1. tak berapa bagus sebenarnya tukar nama blog banyak2 huhu lebih baik sekali buat je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. tapi kan mia renew bloglist setiap 2 bulan. yang baru punya ni baru je nak tukar terus update ke dalam blog. tq ya khairul..

      Delete
  2. Best2 :)Suka dengan blog kak mia yg berwajah baru..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. tangan ni menggatal je... jadi wajah yang sekarang ni... terima kasih ya khairil..

      Delete
  3. betul2..luqman boleh cube kejap lagi..sebab bile tgk balik..kalau tukar bloglist kite akan nampak lebih tersusun.terima kasih akak sbb share..tak terfikir pon nak buat sebelum nih..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 ya luqman... sekadar perkongsian pendapat kak mia ni..

      Delete
  4. owh yelah kan...saya pun perasan ada kawan blogger letak blog saya dalam bloglist dia.nak mudah ingat,dia rename Kak Lea he3...suka..suka.good idea!betul tu kalau tabber widget tak nampak guna mobile web :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam pagi yang ceria sis mia.saya baru je share entri...trm ksh tau..teruskan berkongsi tips dunia blogger :)

      http://born2touchurheart.blogspot.com/2013/09/bloglist-printscreen-tqvm-sis-mia-liana.html

      Delete
    2. wsalam.... wah.... terima kasih ya sis alea...

      Delete
  5. betul tu.. nama bloglist selalu ditukar nama2 bg setiap blogger :)

    ReplyDelete
  6. Bagus juga idea nie :) mcm lebih mesra ^^

    ReplyDelete
  7. buat macma ni nampak lebih kema skan.. terima kasih kakmia :)

    ReplyDelete
  8. kathy pun sama sis..ada yang kathy guna nam jer..

    ReplyDelete
  9. betul tue..mia...senang sikit nak tau blog orang tue punya...kadang2 kita tak tahukan...

    ReplyDelete
  10. Saya sendiri kerap menukar nama blog.. tapi ramai yang tak suka.. akhirnya kekal guna nama yang sekarang ni

    ReplyDelete
  11. hahaha...cik akak main bedal je..hihi...dah yang terbaru je letak nama..hihi

    ReplyDelete
  12. betul..kdg2 ada yg letak nama blog tulisan dan simbol yg tak kena dgn blog..skdr pandangan

    ReplyDelete
  13. malas nak tukar sebenarnya.. utk bloglist lah.. sebab tuka setiap bulan.. rasa leceh pulak. tp untuk member2 selalunya sy tuka..

    ReplyDelete
  14. Wahh..bagus idea kak Mia...betul,lagi senang ingtla pada kita..:D

    ReplyDelete
  15. heheheh...bab kekemasan neh sy fail sikit...papepon terbaekkkk!!!!heheheh....

    ReplyDelete
  16. sheila tak pernah tukar bloglist. makin tambahII lagi ada laa.. heheee

    ReplyDelete
  17. he3 sy suka kekemasan =) nm kt bloglist pn dah siap tukar..nmpak lg mudah nk igt

    ReplyDelete
  18. Thanks info. Saya dulu selalunya saya memang tukar, boh nama blogger tu sendiri yang mudah dan cepat mata tangkap. Tapi kadang2 blogspot ni mengong, dia ubah semula kepada nama blog tu semula. Lama-lama saya dah malas nak tukar dah.

    ReplyDelete
  19. sangat kemas, erm... terfikir juga nak buat, mama buat lah bile free nanti.. hihi

    ReplyDelete
  20. Nabi Muhammad S.A.W. bersabda:
    “Barangsiapa menginginkan soal-soal yang berhubungan dengan dunia, wajiblah ia memiliki ilmunya; dan barangsiapa yang ingin (selamat dan berbahagia) di akhirat, wajiblah ia mengetahui ilmunya pula; dan barangsiapa yang menginginkan kedua-duanya, wajiblah ia memiliki ilmu kedua-duannya pula.” (HR. Bukhari dan Muslim)

    Terima kasih untuk perkongsian ilmu yang bermanfaat ni. Semoga memperoleh berkah.. :)

    ReplyDelete
  21. kalau boleh nak masukkan semua follower kita dalam bloglist...senang nak terjah entry diorang kan..

    ReplyDelete
  22. Salam Mia..ya nampak kemas dan teratur.t sy try buat juga la mcm 2 :)

    ReplyDelete
  23. saya pun lama dah tak renew bloglist sy...n__n

    ReplyDelete
  24. kemas.. hehe.. sy pun nak kemaskan bloglist saya nanti. nak letak blog kak mia dlm bloglist sy jugak. hehe

    ReplyDelete
  25. bila la nka tersenarai dlm bloglist blog hebat ni

    ReplyDelete
  26. untung siapa yg terpilihmasuk bloglist kak mia... :)

    ReplyDelete
  27. wahh makin canti blog kak mia :) acik guna nama bloglist yang simple saje :)

    ReplyDelete
  28. hurmmmm sy nk tukar nama aper ekkkk...jab nak fikir.... :)

    ReplyDelete
  29. bagus juga idea ni kak mia.. aiza nak edit juga la nanti..

    ReplyDelete
  30. Salam MiaLiana... amat mudah caranya ya...bagaimanapula nak masukkan bloglist di blog adakah ia lebih kurang sama je? Terima kasih berkongsi tutorial

    ReplyDelete